Deel dit artikel
-

Vragen stromen binnen bij rechtswinkel technostarters

De Clinic, de eerste rechtswinkel voor technostarters opent donderdag zijn deuren, maar wordt nu al bedolven onder de aanvragen. “We hebben al verschillende verzoeken gekregen, maar deze sparen we op tot we van start gaan”, aldus advocaat Christiaan Alberdingk Thijm.

Bloggers en internetstartup’s kunnen zich binnenkort te goed doen aan gratis rechtshulp op het gebied van internetrecht. Alberdingk Thijm: "Zo is er een zaak waar iemand een game heeft gemaakt met een bepaald lettertype dat lijkt op het teken van een groot Frans modehuis. Deze laatste vond het een inbreuk op hun merkrecht. Dan vraag je je als starter af wat je moet doen, of je de game uit de handel moet halen bijvoorbeeld."

SOLV Advocaten, een kantoor dat zich focust op technologie, media en communicatie, merkte een toename in de vraag naar hulp op het gebied van internetzaken. "Maar vaak vinden ze de tarieven te hoog en kunnen ze dat niet betalen. Het is waar dat wij relatief duur zijn", verklaart Alberdingk Thijm het uitgangspunt voor het nieuwe initiatief.

Stichting Brein zit achter je aan

Er zijn veel verschillende problemen op internetgebied. "Net ontving ik nog een mail van iemand die een probleem had met zijn weblog", aldus Alberdingk Thijm. Dankzij internet zijn er veel kleine partijen met webpresence. Maar ook particulieren kunnen terecht bij de Clinic. "Het kan zijn dat er iets over jou is geschreven waar je het niet mee eens bent, of er zijn persoonsgegevens gepubliceerd. Misschien heb je iets via internet besteld wat niet deugt en wil je je geld terug. Of je hebt iets gedownload en stichting Brein zit achter je aan. Of: hoe moet je een idee voor een bedrijf beschermen? De problemen zijn uiteenlopend."

Binnen de advocatuur is al enige tijd een discussie gaande over de toegang tot de gespecialiseerde advocaten. De Orde van Advocaten kondigden op 16 juli een onderzoek aan naar de hoogte van tarieven van advocaten. SOLV Advocaten wil met de oprichting van de Clinic een concrete oplossing bieden voor een specifieke groep hulpzoekenden.

Pro deo is tijdsrovend

Natuurlijk is er zoiets als pro deo. Volgens Alberdingk Thijm werkt dat goed bij de wat algemenere strafzaken of bij een geschil over een contract: "Dan vind je nog wel een advocaat of een rechtsbureau die je daarbij kan helpen." Maar wanneer je op een juridisch specialistisch terrein komt, dan is de poel advocaten waar je uit kan vissen een stuk kleiner. "We hebben nagedacht hoe we dit konden oplossen. We doen al een deel pro deo, maar dat willen we niet aan de lopende band doen. We werken met een aantal grote Nederlandse internetbedrijven, waar we ook een goede relatie mee willen opbouwen." En dat kost tijd. Aan de andere kant heeft het natuurlijk ook te maken met het feit dat er geld verdient moet worden. En dat valt nu eenmaal niet bij pro deo-zaken te halen.

De Clinic werk met rechtenstudenten die bedrijven een eenmalig advies geven. Alberdingk Thijm: "Het gaat om praktisch advies. De studenten kunnen niet procederen. Dat gaan wij ook niet doen, dat is te tijdrovend. Hoe we de bedrijven daarin verder kunnen helpen, daar zijn we ook al mee bezig. Het idee is om met verschillende advocaten een grote groep op te zetten waarbij iedereen een beetje tijd investeert."

Voor nu is er in ieder geval de Clinic. SOLV Advocaten heeft 6 studenten gekozen die aan het einde van hun bachelor staan, maar die wel een master willen doen op het gebied van technologie, media en communicatie. "Die studenten begeleiden we ook. Bijvoorbeeld door met verschillende onderwerpen aan de slag te gaan en eens iemand uit te nodigen van Creative Commons om een verhaal te houden over open source. Voor de studenten, die overigens niet betaald krijgen, is het een ideale kans om praktijkervaring op te doen."

Deel dit bericht

1 Reactie

Lex

Wat een goed idee! Je bent al snel 200 euro per uur kwijt voor een gespecialiseerde advocaat, niet te doen voor een startup zonder funding. En wie weet dat de startups straks wel voldoende centjes hebben om echte Solv advocaten in te huren (-:

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond