Deel dit artikel
-

VRDays in het teken van het metaversum

Ook dit jaar vindt VRDays, het grootste evenement op het gebied van virtual reality in Europa, grotendeels virtueel plaats, al is er ook een fysieke component in de openbare bibliotheek op het Amsterdamse Oosterdok. Of die door kan gaan is onzeker, laat de organisatie weten. Dat hangt af van de coronamaatregelen die het kabinet vrijdagavond aankondigt.

Digitaal is het festival te volgen via de software van Laval Virtual World, in twintig steden over de wereld waar zogenoemde Global Partner Events plaatsvinden.

Vijf dagen lang, zo beloven de organisatoren, worden deelnemers ondergedompeld in immersive technology. Iedere dag heeft een eigen thema om de vele toepassingen van en vragen over de technologie alle aandacht te kunnen geven. Van ‘Werk, leven & ethiek’ in de journalistiek op dag 1 tot ‘De kunsten’ met musea, NFT’s en dans op dag 5.

Volop aandacht is er voor de recente plannen van Facebook (nu Meta) om te investeren de metaverse. Daarover spreken virtual reality pionier Tony Parisi, vier vrouwelijke metaverse ondernemers onder de dertig (zaterdag 13 november), Amber Slooten (The Fabricant), Charli Cohen (NEXTWEAR), Evelyn Mora (Digital Village) en Bianca Carague. Ook is er sessie met het Ministerie van Justitie en Veiligheid, het adviserende Rathenau Instituut en Edo Haveman van Meta (voorheen Facebook) op zondag 14 november.

Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid geven een voorproefje van het museumbezoek van de toekomst met een demonstratie van het innovatieve mediaproject MediaScape Extended Reality (XR). MediaScape XR is de eerste VR demonstratie waarbij bezoekers op afstand interactie kunnen hebben met de museumcollectie van Beeld en Geluid in een virtuele museumruimte die gedeeld wordt met andere bezoekers.

De ervaring is gericht op één specifiek item: het kostuum dat Jerney Kaagman, leadzanger van de rockband Earth and Fire, in 1979 droeg in het muziekprogramma TopPop. In het virtuele museum kunnen bezoekers het 3D model van het kostuum aantrekken, erin dansen, de TopPop-show naspelen met andere bezoekers en gebruik maken van een rondleiding.

Daarnaast presenteert Church of VR een selectie van de beste virtual reality-projecten uit de afgelopen jaren. Zoals de Oxytocina Machina van Studio VRij en Zalán Szakács, een buitengewone ervaring waarbij de grenzen tussen realiteit en VR vervagen.

Na de persconferentie van het kabinet informeert VRDays bezoekers en deelnemers. Exposanten hebben weinig te vrezen, die zouden hun producten toch al virtueel onder de aandacht brengen.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond