Deel dit artikel
-

Vrij Nederland komt digitaal beschikbaar in Delpher

De naoorlogse edities van Vrij Nederland worden door de KB, de nationale bibliotheek van Nederland, gedigitaliseerd zodat ze beschikbaar komen via de website met historische kranten en tijdschriften Delpher.

Woensdag hebben Lily Knibbeler, algemeen directeur van de KB, en Patrick Swart, directeur WPG Uitgevers, een overeenkomst ondertekend om het naoorlogse Vrij Nederland tot 1994 te digitaliseren en online beschikbaar te stellen via Delpher. De oorlogsedities van VN zijn daar al te vinden.

Na de bevrijding ging de krant al snel verder als weekblad, vanaf juni 1945. In de decennia daarna groeide VN uit tot een spraakmakend, links georiënteerd opinieblad dat veel illustere journalisten, columnisten en illustratoren aan zich wist te binden. Reportages van Gerard van Westerloo, interviews van Bibeb, columns van Renate Rubinstein en Hugo Brandt Corstius, de tekeningen van Peter Vos en Peter van Straaten, de maandelijkse boekenbijlage en de jaarlijkse thriller- en detectivegids waren bepalend voor het ‘linkse levensgevoel’.

Deel dit bericht

1 Reactie

Anneke Jansen

Ik ben op zoek naar een 3-tal artikelen over Brazilië, verschenen in Vrij Nederland, in de tweede helft van het jaar 1974, ik meen augustus of september. Ik heb deze artikelen destijds zelf geschreven en heb ze nu nodig voor een publicatie van een bundel ivm de viering van 75 jaar Verenigde Naties. Ik hoop dat u mij kunt helpen deze artikelen te traceren en dank u bij voorbaat voor uw moeite.
Met vriendelijke groet,
Anneke Jansen

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond