Deel dit artikel
-

Vrijdag staking vrachtwagenchauffeurs PostNL

Vrachtwagenchauffeurs van PostNL leggen van vrijdagochtend 13 januari tot zaterdagochtend 14 januari het werk neer. Ze voeren daarmee actie tegen de gang van zaken rond de nieuwe cao. Afgelopen vrijdag sloot PostNL een akkoord met twee vakbonden, zonder FNV daarbij uit te nodigen.

De chauffeurs en andere FNV-leden bij PostNL zijn niet te spreken over de cao-afspraken die nu op tafel liggen. Ze willen dat de lonen voortaan automatisch mee stijgen met de inflatie, minimaal 14 euro per uur en het afschaffen van de jeugdloonschalen. Daarnaast willen de leden dat uitzendkrachten na negen maanden een vast contract krijgen. PostNL heeft met geen van deze punten ingestemd.

PostNL biedt thans al een tweejarige cao waarbij in 2022 de laagste twee schalen er 4,5 procent bij krijgen, de schalen 3 tot en met 7 krijgen 4 procent en de hoogste schalen 2,5 procent. Deze loonsverhoging heeft PostNL al eenzijdig, zonder de vakbonden, doorgevoerd.

Voor 2023 heeft PostNL een gestaffelde loonsverhoging in gedachten van 2 procent extra per 1 juni, nog eens 2 procent extra per 1 september en op 1 januari 2024 kan er dan nog 1 procent bij. Gemiddeld is dat 3,08 procent over het tweede cao-jaar. Verder wordt er een eenmalige uitkering geboden van 1,5 procent van het jaarloon over 2022 en die kan in februari 2023 worden uitgekeerd. Deze cao zou met terugwerkende kracht ingaan op 1 april 2022 en lopen tot en met 31 maart 2024.

Onder de cao PostNL vallen 19.000 mensen. Dat zijn niet alle medewerkers van het postbedrijf. Er zijn ook nog 16.000 postbezorgers in dienst, maar die hebben een eigen cao.

Door de staking zal de bezorging van pakketten en poststukken vertraging oplopen, behalve bij die van rouwpost en medische zendingen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Adriana

nou lekker dan, ik zit wel op een pakket te wachten.
juist omdat ik vandaag vrij ben.
hadden ze wel even per mail mogen laten weten, dat ze staken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond