Deel dit artikel
-

VS rechter: ‘Pas websites aan op gehandicapten’

Het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten verplicht eigenaren van websites om deze toegankelijk te maken voor mensen met een handicap.

Zo bepaalde de hoogste rechtsprekende instantie in de VS vorige week indirect in een rechtszaak die was aangespannen door een klant van Domino’s Pizza.

De man had de pizzaketen aangeklaagd op grond van de Americans With Disabilities-wet. Die is ooit opgesteld met het oog op restaurants en winkels en moet de toegankelijkheid van die gelegenheid garanderen voor gehandicapten. Guillermo Robles wilde een pizza bestellen via de site van Domino’s Pizza, maar die was niet ingericht op niet-ziende klanten.

Het gerechtshof sprak niet expliciet de plicht uit voor honderdduizenden bedrijven om hun sites aan te passen, maar weigerde vorige week de argumenten van hun vertegenwoordiger te horen. Dat is indirect een signaal aan lagere rechtbanken om in vergelijkbare zaken toegankelijkheid tot websites verplicht te stellen.

In Nederland geldt sinds 1 juli 2017 een wet die eisen stelt aan het design van sites en apps van overheidsinstanties. Die sites moeten voor iedereen toegankelijk zijn, ook mensen met een handicap. De nieuwe wet vloeit voort uit een Europese richtlijn die in 2016 werd aangenomen. Websites die zijn gepubliceerd voor 23 september 2018 moeten voor 23 september 2020 voor iedereen in Nederland toegankelijk zijn. Sites die na 23 september 2018 worden gepubliceerd hebben een deadline van 23 september 2019. Voor mobiele apps geldt 23 juni 2021.

Foto: bluemaumau (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond