Deel dit artikel
-

VTM komt met betaalde digitale nieuwszender

De Vlaamse commerciële omroep VTM start over een jaar een betaalde 24 uurs-nieuwszender. De zender zal alleen op digitale platforms te zien zijn voor een bedrag tussen de 1 en 5 euro per maand. De VTM-nieuwsbulletins zijn voortaan ook te zien op mobiele telefoon, Playstation Portable en de nieuwe iPod.

Dat maakte de VTM bekend op haar website. Op het nieuwe nieuwskanaal '24/7', dat een eigen redactie krijgt, zal 24 uur per dag aandacht zijn voor nieuws, duiding, achtergronden en discussies.

Terwijl de Nederlandse publieke nieuwszender Journaal24 alleen herhalingen van het NOS Journaal uitzendt, wil VTM alle registers opentrekken. "Het project vertrekt vanuit de eigen nieuwsdienst, met eigen nieuwsuitzendingen en eigen gezichten," zegt Eric Goens, de directeur informatie van de VTM-nieuwsdienst, donderdag in de krant De Standaard. "Tegen een mastodont als CNN kunnen we niet op. We blijven een Nederlandstalige zender met een Nederlandstalige doelgroep."

De nieuwszender zal alleen tegen betaling via de digitale platformen worden aangeboden. Abonnees op '24/7', zoals de zender gaat heten, zullen dan bijvoorbeeld een extra bedrag aan hun kabelaanbieder moeten betalen. In De Standaard noemt VTM een bedrag van tussen de 1 tot 5 euro per maand.

Mobieltjes, PSP, iPod
Daarnaast is het VTM-nieuws op verschillende manieren online te zien. Sinds deze week maakt een speciale redactie van drie journalisten twee keer per dag een kort VTM-journaal van vier minuten voor mobiele telefoons. UMTS-gebruikers kunnen zelf het nieuws samenstellen dat ze willen zien, stelt VTM op haar site. "Alle items die die dag in ‘Het Nieuws’ op VTM te zien waren, zijn op uw mobiele telefoon te bekijken, elk apart en volgens uw eigen interesse," staat er op de VTM-site.

Sinds vorige maand zijn de VTM-nieuwsuitzendingen ook te bekijken op de formaten van Playstation Portable en iPod. VTM biedt nu al op haar website SMS- en MMS-diensten aan. De uitzendingen op de PSP waren volgens VTM een 'wereldprimeur'. "VTM bood als eerste zender ter wereld zijn nieuwsuitzendingen aan op een draagbare spelconsole." De vraag na de start was zo groot dat de VTM met serverproblemen te maken kreeg, waarna er een samenwerking werd gesloten met internetprovider Telenet.

Podcasts
De Vlaamse publieke zender, VRT, wil net als de Nederlandse publieke omroep ook graag een eigen nieuwszender oprichten. Maar dat plan stuit op verzet van de Vlaamse minister van media. Juist donderdag discussieert het Vlaamse parlement over de digitale publieke themakanalen.

Podcasts zijn in Vlaanderen overigens ook populair. De podcasts van de Vlaamse publieke omroep VRT werden het afgelopen half jaar 270.00 keer gedownload. In Nederland staan de podcasts van de publieke radioprogramma's verzameld op de site Radiocast.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Carl

HAHAHA lol dit artikel is van 2006 en nu is het bijna 2009 waar blijft die nieuws zender staan die gasten van VTM achter of zo? hihiih

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond