Deel dit artikel
-

VUB-onderzoeker ontwikkelt alternatieve presentatiesoftware

Reinout Roels heeft in het kader van zijn doctoraat in de Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel een nieuwe presentatietool MindXpres ontworpen, die volgens hem ‘veel verder gaat’ dan de bestaande toepassingen zoals Microsoft PowerPoint, Prezi of Google Slides.

In tegenstelling tot PowerPoint is het volledige platform opgebouwd uit plug-ins en kan elk aspect van het platform met nieuwe functies verrijkt worden voor verschillende toepassingen en gebruikers.

Op basis van een uitgebreide literatuurstudie, observaties, een bevraging en de analyse van meer dan 12.000 PowerPoint-documenten stelde Roels vast dat de navigatie tussen slides, de statische inhoud van presentaties en de slechte gebruiksvriendelijkheid de voornaamste tekortkomingen zijn van klassieke presentatietools -en softwares.

Binnen die webomgeving is de presentator niet langer gebonden aan de lineaire navigatie en kan hij vlot overgaan naar andere slides die pas later in de presentatie voorzien zijn. Daarnaast kunnen er in MindXpres dynamische diagrammen gemaakt worden, die de presentator bijvoorbeeld tijdens de presentatie kan aanpassen door bepaalde parameters aan -of uit te zetten. Verder doet het platform automatische lay-outsuggesties op basis van de inhoud die op de slide staat. De omgeving omvat ook een toepassing die toelaat markeringen aan te brengen bij video’s en slaat elke slide die wordt aangemaakt op in een database. Wanneer de auteur dan een wijziging aanbrengt aan bepaalde tekst of andere inhoud, wordt die vanzelf aangepast in alle presentaties waar die aanwezig is.

‘Het grootste probleem van bestaande tools is dat ze vertrekken van oude ideeën over presenteren: we starten bij het begin, lopen alles door en landen dan,’ zegt Roels er zelf over. ‘Maar iedereen die al eens presenteerde, weet dat het zo niet werkt: soms is het belangrijk om even terug te gaan naar een eerder punt, of je wil bij een video even inzoomen op iets, iemand wil graag een update zien van de grafiek met een andere parameter om te kunnen vergelijken of krijg je een onverwachte vraag. Dat kan vandaag wel, maar het is bijzonder omslachtig.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond