Deel dit artikel
-

VVD wil ondernemersklimaat voor startups verbeteren

De VVD heeft veertig maatregelen opgesteld om het ondernemersklimaat voor startups aantrekkelijker te maken. Tweede Kamerlid Anne-Wil Lucas presenteert dinsdag de Agenda StartupNL aan minister Kamp.

Startups zijn volgens Lucas de verborgen kracht van de economie. Het zijn innovatieve, startende ondernemingen als Spotify en Zalando of het Nederlandse WeTransfer en Booking.com. Startups die in een mum van tijd kunnen uitgroeien tot grote ondernemingen met een wereldwijde afzetmarkt. Deze starters dagen de gevestigde orde uit om te blijven innoveren, leveren schonere of slimmere oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen en zorgen ook nog eens voor banengroei.

Momenteel kent Nederland zo’n zevenduizend startups die goed zijn voor bijna zestienduizend banen en een omzet van bijna twee miljard euro. Toch komen ze volgens de VVD vaak nog obstakels tegen.

Landen als Frankrijk, Canada en het Verenigd Koninkrijk hebben al specifiek beleid ontwikkeld om het vestigingsklimaat voor startups te verbeteren. Nederland dreigt daardoor achterop te raken. Lucas: ‘Tal van regelingen zijn niet toegespitst op de specifieke situatie van deze jonge, ambitieuze bedrijven. We hebben dus niet 43 nieuwe regels bedacht, maar juist gekeken hoe we bestaande barrières kunnen wegnemen om te voorkomen dat deze bedrijven vroegtijdig het nest verlaten of niet van de grond komen. Dit doen we door regels te vereenvoudigen, durfkapitaal fiscaal aantrekkelijker te maken en bijvoorbeeld buitenlandse startups aan te trekken met behulp van een startup-visum.’

De voorstellen worden dinsdag aangeboden tijdens de begrotingsbehandeling van Economische Zaken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond