Deel dit artikel
-

Wall Street laat Facebook als een baksteen vallen, ‘grootste koersval ooit’

Na de slechte cijfers van gisteren, waarbij als gevolg van het dataschandaal Facebook 1 miljoen maandelijkse Europese gebruikers zag vertrekken en er geen enkele groei meer zit in het aantal gebruikers op zijn thuismarkt, nemen ook beleggers afscheid van Facebook. De koers opende zojuist in New York op 174 dollar. Gisteren sloot het aandeel nog op 217 dollar.

Gisteren was Facebook 629 miljard dollar waard, nu nog ‘maar’ 506 miljard. Omgerekend is Facebook 123 miljard dollar armer.

Volgens Bloomberg is het de grootste koersval uit de geschiedenis. Intel leverde 18 jaar terug 91 miljard dollar in en Exxon Mobil in oktober 2008 53 miljard op het hoogtepunt van de kredietcrisis. Overigens zou de koers zich vandaag wel weer enigszins kunnen herstellen.

Facebook was jarenlang de lieveling van Wall Street en ieder kwartaal was er goed nieuws. Behalve gisteren. Het dataschandaal met Cambridge Analytica heeft gebruikers kopschuw gemaakt.

Dat de impact van het schandaal zo groot was, had niemand kunnen vermoeden. In april leek het erop dat gebruikers Facebook trouw zouden blijven. Carolyn Everson vertelde namens Facebook aan The Wall Street Journal dat privacyinstellingen niet massaal waren aangepast.

De heftige reactie komt ook omdat CFO David Wehner niet verwacht dat het beter wordt dit jaar. De omzetgroei zal verder vertragen.

Blijkbaar om de aandacht af te leiden kwam Facebook in een telefonische toelichting op de kwartaalcijfers gisteren nog met ‘positief nieuws’, namelijk dat 2,5 miljard mensen in de wereld een van de apps van Facebook gebruiken, namelijk die Instagram, Messenger, WhatsApp en Facebook zelf.

(grafiek Bloomberg)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond