Deel dit artikel
-

Walmart en Oracle nemen TikTok over

Donald Trump gaat akkoord met de oprichting van een nieuw Amerikaans bedrijf TikTok Global door Oracle en warenhuis Walmart. Het is voor het eerst dat Walmart in relatie tot Oracle wordt genoemd. De retailer wilde aanvankelijk met Microsoft TikTok overnemen.

Volgens Reuters krijgen Amerikaanse aandeelhouders 53 procent van de aandelen. Oracle krijgt een belang van 12,5 procent. ByteDance blijft minderheidsaandeelhouder met een percentage van 36 procent.

Op dit moment is 40 procent van de aandelen in handen van Amerikaanse investeerders. Volgens een zondag verspreid persbericht van Oracle zijn de andere aandeelhouders SIG, General Atlantic, Sequoia en Coatue.

Het hoofdkantoor van het nieuwe bedrijf komt voor de verandering niet in Silicon Valley, maar in Texas te staan. Binnen een jaar krijgt het nieuwe bedrijf een beursnotering. Daarna wordt het Amerikaanse belang verder aangevuld.

TikTok krijgt nog een week extra de tijd om tegemoet te komen aan de eisen van de Amerikaanse regering. Aanvankelijk zouden Apple en Google de app zondag niet meer mogen aanbieden. TikTok was al naar de rechter gestapt en zaterdag wilde de rechter nog een toelichting.

Moeder ByteDance laat inmiddels weten dat het akkoord zal gaan met de voorstellen van Oracle en Walmart, al moet China de overname nog goedkeuren.

De gegevens van 100 miljoen Amerikaanse abonnees worden ondergebracht bij Oracle’s ‘volledig geïsoleerde’ Generation 2 cloud data centers. Oracle zegt dat de deal 25.000 nieuwe banen kan opleveren.

Voor het Chinese WeChat had Trump zaterdag minder goed nieuws. Het eerder aangekondigde verbod gaat zondag in. De app mag dan in de VS niet meer worden aangeboden. Het bedrijf laat weten dat het teleurgesteld is in het besluit en juridische stappen neemt. China heeft maatregelen aangekondigd, maar niet toegelicht. Veel Amerikaanse apps waren al verboden in dat land.

Of reeds geïnstalleerde apps na zondag nog blijven werken is niet duidelijk. Vermoedelijk wordt al het internetverkeer naar WeChat geblokkeerd.

Ook is onduidelijk hoeveel Amerikaanse WeChat gebruikers er zijn. Eerder circuleerden er getallen van 19 miljoen. De app zou echter slechts 3,3 miljoen actieve maandelijkse gebruikers hebben, volgens cijfers van App Annie. Wel is de app 22 miljoen keer gedownload sinds 2014.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond