Deel dit artikel
-

Wanadoo introduceert cache voor KaZaA-gebruikers

Wanadoo Nederland heeft als eerste internetaanbieder in Nederland een cache voor gebruikers van het uitwisselprogramma KaZaA geïntroduceerd. Veelgevraagde bestanden kunnen zo veel sneller worden opgehaald. De cache lijkt hoogst controversieel, omdat KaZaA vaak wordt gebruikt voor het ophalen van illegale mp3-bestanden en software en Wanadoo zelf actief lijkt mee te werken aan de verspreiding van deze bestanden.

De cache is ontwikkeld door Joltid , het Zweedse bedrijf achter het FastTrack platform dat ten grondslag ligt aan KaZaA en andere peer to peer-diensten. Wanadoo wil met de cache het dataverkeer via internationale netwerken terugdringen om kosten te besparen en de kwaliteit van het netwerk verhogen. Peer-to-peer (P2P) toepassingen als KaZaA zijn verantwoordelijk voor ten minste 25 procent van het transmissieverkeer bij Wanadoo.

Op de zogenoemde peercache van Wanadoo staat 0,8 terabyte aan data. Bij Wanadoo kijkt KaZaA eerst of het gezochte bestand op de cache staat, is dat niet het geval, dan wordt het bestand alsnog van een verre computer opgehaald. Normaal vindt de uitwisseling van bestanden plaats tussen van gebruikers onderling. KaZaA verwijst via een netwerk van aangesloten computers alleen naar de locaties waar de bestanden zijn te vinden. Het enige cruciale verschil bij Wanadoo is dat veelgevraagde bestanden onherkenbaar opgedeeld in de vorm van dataobjecten op lokale servers worden geplaatst.

"We hebben juridisch laten uitzoeken of het kan," zegt Lammert van Raan, manager Business Development van Wanadoo. "Caching is volgens Europese Richtlijnen toegestaan zolang de bestanden niet langer dan 48 uur op de server blijven staan." Ook heeft Wanadoo volgens Van Raan heel goed gekeken naar de recente rechtszaken tegen Grokster en Morpheus, die allebei gebruik maken van het FastTrack platform van Joltid, en de uitspraak in hoger beroep in de zaak van auteursrechtenorganisatie BUMA STEMRA tegen KaZaA.

Wanadoo zocht al in 2001 contact met Joltid om de cache te ontwikkelen. Aanvankelijk is ook over andersoortige toepassingen gesproken, zoals de verspreiding van software en muziek tegen betaling, maar dat heeft nu even geen prioriteit meer. De peercache levert Wanadoo concrete besparingen op. Ook andere Nederlandse providers hebben geëxperimenteerd met de software, maar die haakten af omdat de besparingen aanvankelijk tegenvielen. Wanadoo is echter doorgegaan. "De investeringen hebben we in zes maanden terugverdiend," aldus Van Raan. Ook andere Wanadoo vestigingen in Europa zouden in de toepassing geïnteresseerd zijn.

Joltid lijkt met zijn peercache een goudmijn te hebben aangeboord. In landen waar breedband nog erg duur is, zoals in Japan en Oost-Europa, is erg veel vraag naar de software.

Het Zweedse bedrijf is overigens niet betrokken bij de marketing en distributie van KaZaA, Daarvoor is een apart bedrijf Sharman in het leven geroepen. Sharman lijkt vooral te willen verdienen aan de vele spy- en adware die met het programma wordt meegeleverd. Steeds meer gebruikers haken af en stappen over op het gratis verspreide KaZaA Lite . Wanadoo heeft overwogen om een eigen KaZaA versie uit te brengen, ook zonder advertenties, maar die plannen zijn in de ijskast gezet.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond