Deel dit artikel
-

“Wap-push is nu eenmaal beter dan sms”

Toen Stuart Evans, 'technologist' van Vignette.com verklaarde dat SMS dood is en dat de toekomst aan wap-push is leverde dat boze reacties van lezers op. Genoeg reden om Evans zich nader te laten verklaren.

Hoe vind je het dat wap-push bij voorbaat verketterd lijkt te worden?

"Ach, SMS is eigenlijk een simpele vorm van WAP-push, en daar klaagt niemand over. Maar verder is het vooral de terugslag van de web-push uitzendingen van vier jaar geleden, van partijen als Pointcast en Marimba. Ik was zelf trouwens ook schuldig aan web-push: ik was de oprichter van Diffusion."

Wat is er precies mis met SMS?

"Om te beginnen is het niet robuust genoeg. Daarnaast levert het tracking-problemen op, waardoor allerlei mogelijkheden onbenut blijven. Er is hier trouwens een congres over M-banking aan de gang en de meeste bankiers zeggen dat ze geen SMS willen gebruiken omdat ze de kwaliteit onvoldoende vinden. WAP-push is nu eenmaal beter dan SMS, ook al is SMS nog zo populair."

Wat is WAP-push nou eigenlijk?

"WAP-push houdt allerlei dingen in. Het is niet alleen pro-actieve bezorging, het gaat er ook om dat de juiste applicatie op het juiste moment naar de juiste persoon gaat. Welke applicatie dat is maakt niet uit, dat is volkomen afhankelijk van de omstandigheden. Het gaat kortom niet om de killer-app, maar om de killer-structuur.

Ik noem het overigens WAP-push, maar ook dat maakt eigenlijk niet uit. Het kan net zo goed een Java-foon zijn; het gaat erom dat SMS te primitief is ? ook al kan WAP-push in de praktijk net als SMS niet meer dan een tekstbericht inhouden."

Je zei al dat de telco's te veel verdienen met SMS om snel over te willen stappen op WAP-push. Gaan ze met WAP-push dan minder verdienen?

"Het factureren voor WAP-push diensten is een probleem. Want wie gaat er precies voor betalen? De gebruiker die het ontvangt? De aanbieder van de informatie of dienst? En aan wie gaat er betaald worden? De telecom-bedrijven? De aanbieders van de informatie of diensten? Zo ja, welke verdeelsleutel gaat er gehanteerd worden? Want wij kunnen het wel hebben over allerlei leuke toepassingen of technische details, maar uiteindelijk draait het allemaal om geld."

Op het WAP-content congres had je het meerdere keren over 10-seconden interactie. Waarom is dat zo belangrijk?

"Dat is niet altijd even belangrijk. Sommige toepassingen zijn 'time killing', de toepassingen die de gebruiker zelf start, bijvoorbeeld games. Die kunnen zo lang duren als de gebruiker wenst. Andere toepassingen zijn 'time filling', die komen naar de gebruiker toe en die wil je vooral niet te lang laten duren. Daarnaast is het in het algemeen zo dat een overdosis aan commerciële toepassingen de gebruiker afschrikt, dus moet je een evenwicht zien te vinden tussen commercie en het persoonlijke voordeel voor de gebruiker."

Steeds meer internetproviders bemoeien zich met de inhoud van de berichten die hun leden versturen. Gaan we ook zoiets zien bij de mobiele-telefoon operators?

"Dat is een interessante kwestie. Het is ook de vraag waarmee je dat kunt vergelijken: mag bijvoorbeeld het waterleidingbedrijf zich bemoeien met wat je met 'hun' water doet? Maar eerlijk gezegd heb ik geen idee wie de werkelijke eigenaar is van e-mailberichten of telefoongesprekken. Ik weet wel dat het bij e-mail relatief makkelijk is om berichten te scannen op ongewenste inhoud. Maar bij een telefoon, wap of niet, blijft de stem de belangrijkste vorm van input, en dat is moeilijk om te controleren."

Vignette is een bedrijf dat vooral doet in content management. Waarom ben je bezig met WAP-technologie en tref ik je vandaag op een congres over M-banking?

"Omdat het nog steeds over het internet gaat. Weliswaar was de presentatie van WAP als 'het mobiele internet' een grote vergissing, maar desondanks heb je voor WAP dezelfde basis nodig als voor het Web. De marketeers gingen echter van de verkeerde dingen uit. Dat noemen wij in Engeland 'triumph of hope over reality'." E

Deel dit bericht

5 Reacties

Maurice Van den Sande

Ik krijg ongewenst elke dag een WAP PUSH-bericht,waar ik dingend vanafwil.Mijn gsm is een soort "noodtelefoon", waarmee ik iemand kan bereiken als ik ergens ben ver weg van vaste telefoons en ik toch iemand wil bereiken per telefoon of per sms.Al het overige is ballast en overbodige luxe voor mij dat veel geld kost.Ik zal er wel ene van de ouwen tijd zijn hoor,maar het maakt mij niet uit dat ze me uitlachen.

jolanda neuteboom

ik krijg elke dag berichten van wap-oush berichten,terwijl ik het niet eens wil .ik probeer iedere keer me af te melden maar ze reageren gewoon niet.het kost mij een heleboel geld.

shirley

Hallo weet iemand hoe je van dat wap push kunt uit zetten het is heel duur

victoria

Ik vinds wap-push vreselijk, het is te duur en het komt zonder te vragen, kan iemand vertelme how kan ik stoppen? dank u wel.

Mick

Ik heb de laatste tijd ook last van WAP PUSH berichten? Hoe kom ik daaraan? & niet onbelangrijker: hoe kom ik er vanaf??? Heb ze verder niet geopend of kunnen openen? Kost het geld? Help aub!!!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond