Deel dit artikel
-

WebAds haalt Adlink-klanten binnen

Het netwerk van website-exploitant WebAds is de afgelopen maand meer dan een kwart gegroeid, nadat het bedrijf onder meer TMF, Woningnet, Jobnews en Euronext aan haar klantenlijst toe kon voegen. Een deel van de 22 nieuwe klanten is afkomstig van concurrent Adlink.

De in totaal 22 nieuwe websites waarvoor WebAds de advertentieverkoop gaat verzorgen verstevigen vooral de positie van de channels zakelijk & financieel, jongeren en film. Met 10 miljoen pageviews per maand vergroot Euronext het bereik van het zakelijk-financiële channel met 25 procent, terwijl de toevoeging van bioscoop.nl en Filmfocus – met samen ruim 1 miljoen pageviews – aan het filmchannel het bereik met 30 procent doet stijgen.

De grootste groei is echter te zien in de jongerenchannels, die zijn uitgebreid met TMF (15 miljoen pageviews), MTV (500.000 pageviews), Nicklodeon (7,5 miljoen pageviews), Slam!FM (4 miljoen pageviews) en Oor (400.000 pageviews). De categorieën 20+ en 13-19 jaar zien het bereik met respectievelijk veertig en vierenvijftig procent toenemen. Het bereik van het jongerenchannel tot 12 jaar verviervoudigt zelfs.

Opmerkelijk is dat de groei van WebAds voornamelijk ten koste gaat van concurrent Adlink. Dit bedrijf sleepte vorige week nog De Telefoongids als klant binnen, maar zag SBS6, Veronica, Net 5, MTV, TMF, Nickelodeon, Alex on The Box en Filmfocus naar WebAds vertrekken.

Volgens Tjeerd Kooij, managing partner van WebAds, is de explosieve groei te danken aan de onderscheidende werkwijze van het bedrijf. “Andere bureaus kijken vooral naar de adverteerder, maar daarin zien wij weinig toegevoegde waarde. Voor ons staat de uitgever van de website centraal en samen met hem werken we de advertentiemogelijkheden uit.” Bij WebAds werken 25 mensen.

Deel dit bericht

5 Reacties

Wiebe Cnossen

Dit is een misverstand. Het gaat niet om klanten, maar om leveranciers (namelijk: van advertentieruimte). De klanten zijn de bedrijven die adverteren.

Jasper Houtman

Leverancier vind ik geen goede typering. Een leverancier werkt doorgaans voor een opdrachtgever en ik denk niet dat websites zo aankijken tegen AdLink en WebAds. Zie ook het recente nieuws over de Telegraaf en WebAds ( http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=584852 ).  Bovendien betalen deze sites ook voor de diensten van beide bureaus, niet iets wat een leverancier normaal gesproken aan een opdrachtgever doet.  Er kan inderdaad verwarring ontstaan omdat adverteerders ook klanten zijn, maar uit de tekst wordt wel duidelijk over welke partijen het gaat. Redactie EmerceJasper Houtman 

Dolf Kars

Exploitanten is de gangbare term.  Juist het afsluiten van niet exclusieve contracten door deze exploitanten maakt prijsconcurrentie mogelijk.Laten we hopen dat ze zich bij meerdere banner netwerken aansluiten voor de verkoop van hun advertentieruimte. Op deze manier zijn exploitanten bovendien verzekerd van meer vulling.Het komt maar al te vaak voor dat exploitanten voor een jaar contractueel vastzitten aan een partij, die bijvoorbeeld maar 20% van de advertentie ruimte weet te verkopen. Daar wordt je niet vrolijk van, al zou het alleen maar zijn omwille van de oninteressante opvul advertenties die in dat geval vaak worden geplaatst.

Jeroen Verkroost

@ Dolf: Als exploitant (want zo heet dat dus inderdaad) zit ik niet te wachten op aansluiting bij meer dan 1 advertentienetwerk. De netwerken kijken daar overigens net zo tegenaan, want die vragen ook altijd om exclusiviteit in hun rol bij de exploitant. Als je toch een relatie met meerdere netwerken zou hebben als exploitant dan zou het effect m.i. voornamelijk zijn dat er meer prijserosie plaatsvindt omdat (het inkoopbureau van) de adverteerder beide netwerken tegen elkaar gaat uitspelen om nog meer korting te krijgen.  Dat is toch wel iets wat nog steeds heel belangrijk gevonden wordt door die inkoop- of mediabureaus; de focus ligt toch voornamelijk op het een zo laag mogelijke CPM prijs bedingen, en dan hijgend terug naar de adverteerder om te vertellen hoeveel geld ze voor de adverteerder 'verdiend' hebben.  Het zou deze bureau's sieren als ze wat vaker op een hoger niveau in zouden steken bij de de netwerken of exploitanten. Dat kan door nu eens niet alleen op een lage CPM prijs te hameren, maar eerst eens in een dialoog te bepalen of een zwik nauwelijks getargete banners op 15 websites nu echt het meest effectieve middel is om de communicatieboodschap over de buhne te krijgen. Vaak zijn er effectievere oplossingen – waarin banners nog steeds een rol spelen, maar dan wel als deel van een plan met iets meer raffinement. Daar wordt echter verrassend weinig naar gevraagd. Gemakzucht?

Kasper Katje

Misschien werkt die gemakzucht ook wel de andere kant op Jeroen. Exclusiviteit is namelijk helemaal niet nodig en om daar niet zo maar in mee te gaan versterk je je positie als exploitant. Onderhandelen is bij exclusiviteit dus overbodig en je moet maar nemen wat je krijgt maar wanneer je meerdere netwerken een bod laat doen dan zul je in de meeste gevallen zien dat de CPM plosteling toch nog omhoog kan. Daarnaast bepaal ik persoonlijk graag zelf wat er zoal op ons netwerk draait en bevalt het aanbod van een netwerk niet dan daalt de weging of verdwijnt deze geheel uit de rotator. En zoals je zelf al aangeeft is het wat betreft targeting vaak huilen met de pet op dus blijft het belangrijk zelf de touwtjes in handen te houden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond