Deel dit artikel
-

Webgestuurde LEDs Philips te koop bij Apple Store

Vanaf 30 oktober gaan de Apple Stores webgestuurde LEDs van Philips verkopen. Chipfabrikant NXP was al veel langer met het concept bezig.

De Philips Hue LEDs (199 dollar) kunnen niet alleen van kleur veranderen, dat kunnen de Philips lampen al veel langer, maar je kunt ze via Wifi ook aansturen met behulp van een app voor Apple en Android. Om die reden gaat Apple de lampen van Philips in de Apple Stores verkopen, zowel hier als in de VS.

Philips claimt dat dit het eerste webgebaseerde LED systeem ter wereld is.  Je kunt er allerlei instellingen mee bewaren, voor elk moment van de avond,  en ook kunnen de lichten automatisch op een bepaald tijdstip worden aangeschakeld. De lampen kunnen ook reageren op het geluid van een actiefilm op televisie.

De starter kit bevat drie lampen, maar er kunnen vijftig lampen (van elk 59 dollar) tegelijk worden aangestuurd.

De software is open source. Ontwikkelaars kunnen zelf applicaties ontwikkelen.

Ruim een jaar geleden lanceerde Philips spinoff NXP op de beurs Lightfair International in Las Vegas al eens het idee voor wat men noemde IPv6 ondersteunende slimme verlichting. De belangstelling daarvoor is volgens het bedrijf sindsdien fors toegenomen. Voorheen was dit soort oplossingen alleen geschikt voor luxe smarthomesystemen.

NXP levert zogenoemde GreenChip iCFL- of GreenChip iSSL-chipsets, die kunnen worden geplaatst in energiezuinige fluorescentielampen en LED lampen. Deze lampen communiceren via een zogenoemde WiFi-gateway, zoals het netwerk dat consumenten thuis al voor hun draadloos internet gebruiken. Net als de verwarming kunnen de lampen zo van een afstand met software of mobiele apps individueel, in groepen of gezamenlijk worden gedimd, of van kleur worden veranderd.

hue – Master Video from Philips Color Kinetics on Vimeo.

Deel dit bericht

13 Reacties

Koen

Benieuwd naar de verschillen met LIFX, een project wat via Kickstarter loopt: http://www.youtube.com/watch?v=cRaPQDzkJcQ

Christian

Dit is best wel gaaf, al zijn sommige functies zoals een timer wanneer het licht aan kan natuurlijk al jaren bschikbaar. Ik ben benieuwd of dit gaat aanslaan.

Mark van de Sande

Je huis bedienen op afstand via je iPhone is zeer interessante ontwikkeling. De TaHoma box van Somfy gaat een stap verder en bedient naast lichten (binnen en buiten) onder andere ook je thermostaat, garadeur, gordijnen en rolluiken via de iPhone. Met de verkoop via de Apple stores heeft Philips echter een krachtig retailkanaal gevonden. Dit is een mooie impuls voor de nieuwe generatie home automation.

Hans

LED lampen hebben maar één echte beperking: de lichtopbrengst. De lampen in het startpakket zouden een opbrengst hebben van 600 lumen, is dat PER lamp of alle drie samen want dat komt meer in de buurt van de bestaande LED lampen maar is wel aan de lage kant…

Stef Peil

Te gekke ontwikkeling, weer een stap in de richting van ultieme domotica.

@Hans – de opbrengst van LED lampen kan wel eens te wensen overlaten maar wij hebben sindskort in de badkamer ook LED verlichting en ik vind het zelfs prettiger dan de halogeen spots die we hiervoor hadden. Ik moet eerlijkheidshalve wel zeggen dat we 3 verschillende lampen moesten proberen voordat we eentje hadden die we fijn vonden.

Rob

Ik gebruik mijn HC2 van Fibaro om alles in huis te schakelen.
Deuren ramen lampen alarm alles.
De somfy is leuk maar ik wil geen abonnement betalen.

Janus

Best pittige prijsjes voor die lampen, 200 euro, en zonder extra functionaliteit. Fail.

Anne prins

Hager / berker innoveerd al jaren met domovea.
Draadloos en bedrade schakelingen met ongekende mogelijkheden. Ook via iPhone en iPad

Wouter

Leuke ontwikkeling, het filmpje doet het alleen niet 🙁

Pieter

Gaaf dit! Ben een leek op het gebied van gadgets, deze ga ik ophalen in de Apple store. Romantisch licht doet het altijd goed bij een date :).

Marcel

Beste MArk van der Sande

Alleen jammer dat somfy abonementskosten rekent voor de tahoma. Big big fail.

Otto

@marcel

De freemium optie geeft je bij Tahoma in ieder geval de optie om het af te kopen.

Plus, 349 voor de router en 299 voor de freemium /afkoopoptie is niet veel voor zo’n compleet systeem.

Chatter

Moet niet meer als 100 euro kosten!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond