Deel dit artikel
-

Webshops moeten nadenken over hun toegankelijkheid

Is de webshop wel toegankelijk voor bezoekers met een handicap? Wetten dwingen ertoe om daarover na te denken. Een nieuwe zelfscanner van Thuiswinkel.org helpt ondernemers hun gedachten hierover te ordenen.

Vandaag lanceert Thuiswinkel.org namelijk samen met VNO-NCW, MKB-Nederland en expertisecentrum Accessibility de site www.ismijnsitetoegankelijk.nl. Daarmee kan een ondernemer eenvoudig onderzoeken hoe zijn website op toegankelijkheid scoort en wat men kan verbeteren.

In Nederland zijn er bijna een miljoen mensen met een kleinere of grotere beperkingen. Bijvoorbeeld omdat ze slechtziend, blind of kleurenblind zijn, moeite hebben met lezen of omdat ze geen computermuis kunnen bedienen. Slechthorenden of doven hebben vaak problemen met video’s. Voor hen is het belangrijk dat tekst en afbeeldingen worden herkend door screenreaders, er voldoende contrast is tussen kleuren, het lettertype groot genoeg is, video’s ondertiteld zijn en de website bijvoorbeeld ook te bedienen is met enkel een toetsenbord. De zelfscan toetst websites op dit soort onderdelen.

Vanaf de zomer van 2022 zullen ondernemers aan digitaal toegankelijkheidsrichtlijnen moeten voldoen. In 2025 gaat Europese toegankelijkheidswetgeving formeel in. Voor overheidsinstanties geldt dit al sinds juli 2018.

De zelfscan wordt deze week gelanceerd tijdens het INC. Festival van het ministerie van VWS. Dat markeert dat Nederland zich vijf jaar geleden heeft aangesloten bij het VN-verdrag handicap.

Foto: Brian Suda (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

JW

Scan 3x gedaan:
2 grote energieleveranciers en de ‘ismijnwebsitetoegangkelijk.nl’ website, komen alleen maar vraagtekens als resultaat uit: https://ismijnsitetoegankelijk.nl/resultaten/result_60c0bd6c183ee7-79746242/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond