Deel dit artikel
-

Websuper Ocado investeert in zelfrijdende busjes

De Britse online supermarkt Ocado neemt een belang in landgenoot Wayve. De twee laten binnenkort enkele bezorgbussen autonoom door de straten van Londen rijden, met menselijk toezicht.

Ocado betaalt twaalf miljoen euro voor een belang in Wayve en wil daar nieuwe ervaringen mee opdoen met het bezorgen van bestellingen. Het is een publieke verkenning van een toekomst die wellicht binnen enkele jaren al werkelijkheid kan zijn: zelfrijdende bezorgbussen.

Vrij recent nog, twee weken geleden, sloot Wayve ook al een samenwerkingsverband met supermarktketen Asda. Die gaat de technologie van de start-up eveneens inzetten voor het het gerobotiseerd bezorgen van bestellingen bij zijn wegsuper. Het betreft een proef van twaalf maanden.

Wayve gebruikt een combinatie van camera’s en Lidar om auto’s en bussen hun pad te laten herkennen. De opgegeven route wordt gevolgd op basis van ingebakken landkaarten. Wayve claimt echter dat zijn technologie ook kan worden gebruikt op onbekende wegen, paden die nog niet in kaart zijn gebracht. De technische analyses en instructies komen van een zelfontwikkelde systeem dat draait op kunstmatige intelligentie.

Een andere investeerder in het bedrijf is ondernemer Ricard Branson. Hij stapte begin 2021 in.

Het bedrijf Ocado doet veel diepte-investeringen in technische innovaties en verkoopt die, bij bewezen succes, in licentie aan andere supermarktbedrijven.

Foto: EDDIE (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond