Deel dit artikel
-

Wederom offerte-marktplaats gelanceerd

Met de komst van Zoekopdracht.com is er wederom een marktplaats gestart waar online offertes aangevraagd kunnen worden. Werkt het model? Bobex.nl toont zich tevreden, Uwofferte.nl zegt dat het "nog iets tegenvalt".

Zoekopdracht.com richt zich op bedrijven die behoefte hebben aan bedrijfsruimte. Zij mogen op de site een wensenlijstje achterlaten, op basis waarvan bedrijfsmakelaars een offerte kunnen uitbrengen. Zoekopdracht.com berekent makelaars per inzage van een offerte-aanvraag 19 euro, oplopend tot onbeperkte inzage voor ongeveer tweeduizend euro per jaar.

"We draaien de markt om", zegt Henk Jan Bijmolt, initiatiefnemer van Zoekopdracht.com. "Momenteel geven makelaars veel geld uit aan het online presenteren van aangeboden bedrijfsruimtes. Vanaf nu kunnen makelaars inspelen op de gevraagde bedrijfsruimtes die staan vermeld op onze website. Het uitgangspunt is dus de vraag van bedrijven naar bedrijfshuisvesting."

Dezelfde methode om via een online marktplaats offertes aan te vragen werd in juni gelanceerd door Uwofferte.nl en eind augustus door Bobex.nl . De marktplaatsen verschillen wel sterk, waar Zoekopdracht.com zich richt op alleen bedrijfsruimte, telt Uwofferte.nl al een kleine twintig productgroepen en Bobex enkele tientallen.

Ook bij Uwofferte.nl en Bobex is het plaatsen van een offerte gratis en betaalt het bedrijf dat wil reageren op de offerte. Bij Uwofferte.nl is dat 9,95 euro per maand per productgroep waarop het bedrijf wil reageren, Bobex rekent vanaf 690 euro voor een jaarabonnement (reageren op twee productgroepen).

"Het aantal offerte-aanvragers valt nog ietsje tegen", zegt Ronald Kas, directeur van Skillsoft , het bedrijf achter Uwofferte.nl. "We hadden er wat meer van verwacht." Sinds de start in juni is er 643 maal een offerte via de site geplaatst. Deze leads werden verdeeld over 93 leveranciers die abonnee zijn bij Uwofferte.nl. In dat opzicht is het nodig om meer aanvragers op de site te krijgen, vindt Kas. "Om de abonnees tevreden te houden."

Uwofferte.nl hanteert een maximum van 25 leveranciers per productgroep. "Voor een aantal productgroepen hebben we nieuwe leveranciers moeten weigeren", zegt Kas. "We willen per categorie maximaal 25 leveranciers, anders krijgt degene die een offerte aanvraagt teveel offertes. Om die reden is er voor leveranciers in de cateogorie websites al geen plaats meer."

Bobex.nl
Bobex is als marktplaats al drie jaar actief in België, het model werd eind augustus eveneens in Nederland gelanceerd. Sindsdien hebben zich "enkele honderden" aanvragers en leveranciers gemeld, zegt Frank Thomas, directeur van Bobex in Nederland. Exacte getallen wil hij niet geven. "Daarvoor is het wat te vroeg, maar we zijn niet ontevreden."

In België worden er per maand 400 tot 500 offerte-aanvragen geplaatst, aldus Thomas. Er zijn ongeveer evenveel offerte-aanvragers als leveranciers die offertes uitbrengen, vierduizend tegenover vierduizend. In Nederland ligt de verhouding nog wat scheef, er zijn meer leveranciers dan offerte-aanvragers. "Het begint zich nu heel snel uit te breiden", zegt Thomas, "Op iedere aanvraag zijn er nu vier a vijf leveranciers, dat moet uiteindelijk naar een op drie."

Bobex controleert wat er op de marktplaats wordt aangeboden en of de toeleverancier wel betrouwbaar is (via de Kamer van Koophandel). Ook heeft het een eigen callcenter opgezet om bedrijven die vragen hebben over Bobex te woord te staan, daarnaast zette het een afdeling op voor 'telesales'. In snel tempo is er personeel aangenomen, inmiddels werken er 24 mensen bij het bedrijf. "De ervaring in Belgie leert dat het investeren in kwaliteit erg belangrijk is. Je hebt maar een kans om het goed te doen", zegt Thomas.

De producten waar het meeste vraag naar is verschillen niet zo heel veel tussen Bobex en Uwofferte.nl. Het zijn de 'ondersteunende producten' voor bedrijven waarvoor offertes uitgebracht kunnen worden, voor de strategische inkoop vertrouwen bedrijven op hun bestaande leveranciers (vaak ook via een marktplaats). Bobex signaleert met name offertes voor drukwerk, ict-producten, opleidingen, kantoorartikelen en promotiemateriaal. Uwofferte.nl ziet de categorie 'website' als populairst naar voren komen, en verder ook computers en drukwerk.

Deel dit bericht

6 Reacties

thomas van den broek

Ik was eerlijk gezegd niet zo te spreken over Bobex.nl vooral om de hoge kosten t.o.v. het aantal offerteaanvragen. Ik heb me deze maand aangemeld bij Offerta.nl, en ik heb hier al enkele offerteaanvragen op mogen ontvangen. Offerta.nl is bovendien een stuk goedkoper dan Bobex.nl ( € 99,- per jaar ). Ik ben benieuwd of zij over een langere termijn deze kwaliteit kunnen vast houden.

Georges

Ik ben zelf actief op Bobex.nl en bijzonder tevreden over de diensten. Ik denk niet dat er een andere Nederlandse B2B site is van dat niveau.

Vertaalbureau Snelvertaler

Wij krijgen regelmatig offerte-aanvragen die tijdelijk gratis naar ons worden gestuurd om kennis te maken met het concept. Nu blijkt dat slechts klanten die op zoek zijn naar de goedkoopste aanbieder van een dienst of goed op die manier offertes aanvragen. Het is dus eigenlijk alleen zinvol voor markten die zich homogene transparantie kenmerken. Zoals inderdaad een bepaald individueel bedrijfspand of een moertje van type 23123-232-x34 met metaallegering 21342 en kleur eer32d, om maar eens wat te noemen. Voor ons als vertaalbureau maakt het groot verschil of we wel of niet native speakers inzetten, of de vertalers beëdigd moeten zijn etc. etc. Er zijn teveel factoren die de kwaliteit bepalen. Goedkoop is in zo'n geval altijd duurkoop. Wij schuiven de kennismakings offerte-aanvragen meteen terzijde. Niet in de laatste plaats omdat het altijd om particulieren gaat. Serieuze ondernemingen willen later niet geconfronteerd worden met 'je wilde toch de *goedkoopste* vertaling?'.

Jean-Louis Van Marcke

Aan Thomas Van Den Broek: Het is gemakkelijk een concurrent af te breken acher zijn rug. Mag ik u even aan herinneren dat u met uw website "offerta" de Bobex.com marktplaats gecopieerd heeft en dat wij de nodige juridisch stappen hebben genomen om u te vervolgen voor inbreuk op auteursrechten. By the way, er wordt vaak gezegd dat namaak de mooiste vorm van vleierij is… Niettemin zou ik mij, in uw plaats, niet meer publiekelijk belachelijk maken.

Vertaalbureau

Wij worden een beetje moe van de offertemarktplaatsen. Het was eerst misschien nog wel zinvol. Nu gaan de mensen (juist dankzij internet) direct naar de bron.

Wim van Bree

Ik zag vandaag dat de website zoekopdracht.com inmiddels niet meer online is. Helaas voor de jongens maar fijn voor Jean-Louis Van Marcke!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond