Deel dit artikel
-

Weer Britse boete voor Facebook vanwege GIPHY

Niet alleen moet Meta filmpjesdienst GIPHY verkopen, het Facebook-moederbedrijf moet ook nog 1,5 miljoen pond (ruim 1,7 miljoen euro) betalen aan de Britse marktwaakhond Competition and Markets Authority (CMA).

Meta kocht GIPHY in mei vorig jaar voor ruim 340 miljoen euro, maar de Britse mededingingsautoriteit gelast Giphy, het platform voor het maken en delen van GIF’s, te verkopen omdat de overname de concurrentie tussen sociale-mediaplatforms zou hinderen.

Eerder gaf Meta de opdracht ervoor te zorgen dat GIPHY een afzonderlijk bedrijf zou blijven. Facebook moest regelmatig rapporteren hoe het aan die eisen voldeed.

Omdat niet alle vereiste informatie is overhandigd, wordt nu een boete opgelegd. De tweede, want vorig jaar legde de CMA Meta al een boete van ruim 50 miljoen pond op vanwege het achterhouden van informatie.

Meta loopt ook nog tegen een andere kwestie aan. Het bedrijf schrijft in een toelichting op de jaarcijfers dat Facebook en Instagram waarschijnlijk niet meer in de Europese Unie aangeboden kunnen worden als de EU en de VS geen nieuwe afspraken maken over privacy en data-uitwisseling.

De EU en de VS proberen al sinds 2020 het eens te worden over een EU-VS-privacyschild. Het vorige privacyschild werd door het Europees Hof van Justitie ongeldig verklaard.

‘We hebben absoluut geen wens en geen plannen om ons terug te trekken uit Europa, zegt een woordvoerder van Meta tegen RTL Nieuws. ‘Maar de simpele realiteit is dat Meta, en vele andere bedrijven, organisaties en diensten, afhankelijk zijn van data-overdracht tussen de EU en de VS om wereldwijde diensten te verlenen.’

Deel dit bericht

1 Reactie

Kevin Louwers - IC Connections | OnlineToekomst.nl

Ontzettend Benieuwd hoe platformen zoals Facebook en Instagram zich de komende jaren gaan ontwikkelen. Het lijkt alsof er donkere wolken boven ze aan het samenpakken zijn, ook als je kijkt naar de advertentie cijfers…

Wat denken jullie dat er de komende tijd gaat gebeuren Emerce?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond