Deel dit artikel
-

Google krijgt boete van 4,3 miljard euro voor marktmisbruik Android

Google krijgt een boete van 4,3 miljard euro opgelegd vanwege misbruik van de dominante marktpositie met het mobiele besturingssysteem Android. Google krijgt 90 dagen de tijd om zijn voorwaarden aan te passen. Het bedrijf gaat in beroep.

De boete (PDF) valt fors hoger uit dan de straf van 2,4 miljard euro die Google vorig jaar opgelegd kreeg van Brussel. De maximale boete die de EU kan opleggen is 10 procent van de jaaromzet van Google of moederbedrijf Alphabet. Omgerekend is dat 9,3 miljard euro.

Google-directeur Sundar Pichai zou dinsdag al zijn ingelicht door Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging).

De illegale praktijken hebben volgens de EU vooral plaatsgevonden tussen 2011 en 2014. Vanaf 2013 werden de voorwaarden al aangepast.

De Europese Commissie heeft grote problemen met Android omdat smartphonefabrikanten worden gedwongen Google apps te installeren willen zij gebruik kunnen maken van de Play Store. Ook al zijn er alternatieve appwinkels, ze kunnen moeilijk om de Play Store heen.

Android is formeel open source, fabrikanten betalen geen licentie voor het gebruik ervan, zoals in het verleden met Windows Mobile het geval was. Daar staat tegenover dat Google wel aan de ontwikkeling van de systeemsoftware wil verdienen. De software heeft een marktaandeel van 90 procent. Gebruikers die overstappen van Android naar Apple hebben volgens de EU niet echt een alternatief. Google is daar de standaard zoekmachine.

Google heeft volgens de Europese Commissie ook fabrikanten betaald om de Google Search app exclusief op smartphones geïnstalleerd te krijgen.

Volgens Vestager betekent de boete niet dat Google geld zou moeten vragen voor het gebruik van Android op hun smartphone. “Er zijn voldoende manieren om te verdienen aan Android. De Google Play Store is nog altijd een belangrijke inkomstenbron.”

Google reageert als volgt: ‘Android heeft meer keuze voor iedereen gecreëerd, niet minder. Een levendig ecosysteem, snelle innovatie en lagere prijzen zijn klassieke kenmerken van robuuste concurrentie. We zullen in beroep gaan tegen de beslissing van de Commissie.’

EU-commissaris Vestager bevestigde dat er nog een onderzoek loopt naar ‘verticale zoekmarkten’ waarin Google actief is. Ook moet de commissie nog kijken naar de maatregelen die Google heeft genomen naar aanleiding van de boete die de EU het bedrijf heeft opgelegd voor Google Shopping. Het bedrijf trok de zoekresultaten van de eigen dienst voor.

 

Deel dit bericht

2 Reacties

p

Wat zullen ze hiervan balen. Toch wel zuur zo’n halve kwartaalwinst. Maar nee hoor…. boeit ze niet. Dit hebben ze al 400x terug verdiend.

Angelo Hulshout

Wat betekent dit nu, midden in dit artikel???

“Gebruikers die overstappen van Android naar Apple hebben volgens de EU niet echt een alternatief. Google is daar de standaard zoekmachine.”

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond