Deel dit artikel
-

Weer roep om Amerikaans verbod van TikTok

De Republikeinse senator Marco Rubio wil dat president Joe Biden alsnog video-app TikTok in de Verenigde Staten verbiedt nu China een eigendomsbelang heeft genomen in een belangrijke dochteronderneming van ByteDance, het moederbedrijf van TikTok.

Het gaat om een belang van 1 procent dat de Chinese staat heeft genomen in Beijing ByteDance Technology, eigenaar van de licenties van Douyin, de Chinese versie van TikTok, en nieuwsaggregator Toutiao.

‘De agressiviteit van Beijing maakt duidelijk dat het regime TikTok ziet als een verlengstuk van de partijstaat, en de VS daarop moeten reageren’, zegt Rubio in een verklaring. “We moeten ook een normenkader vaststellen waaraan moet worden voldaan voordat een buitenlandse app op Amerikaanse telecommunicatienetwerken en -apparaten mag werken.’

Ongeveer een jaar geleden kondigde de toenmalige president Trump een verbod op TikTok aan, omdat het vermoeden bestond van de app gebruikersgegevens doorspeelde aan Chinese inlichtingendiensten.

Dat gebeurde niet toevallig na de lage opkomst van de eerste campagnebijeenkomst van Trump sinds de coronacrisis. Die lage opkomst zou mede veroorzaakt zijn door actievoerende TikTok-gebruikers.

Per decreet eiste zijn administratie dat de Noord-Amerikaanse activiteiten moesten worden afgestoten. Microsoft, Walmart en ook Oracle schoven aan de onderhandelingstafel, terwijl China zijn exportregelgeving aanscherpte. Pogingen om zowel WeChat als TikTok te verbieden strandden echter steeds bij de rechter.

TikTok is echter nog niet van de gevarenlijst verdwenen. Het Amerikaanse Ministerie van Handel doet op verzoek van president Biden onderzoek naar de beveiligingsproblemen van Chinese apps.

Foto Shutterstock

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond