Deel dit artikel
-

Weer techmiljonairs op volgende ruimtevlucht

Jeff Bezos laat er geen gras over groeien. Over een week is een tweede toeristenvlucht gepland van Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van de Amazon-oprichter.

De missie maakt een vergelijkbare vlucht als bij de vorige op 20 juli. Het gaat om enkele minuten durende ‘suborbitale sprongen’, net genoeg voor een paar minuten gewichtloosheid. Afgelopen zomer vloog Nederlander Oliver Daemen mee, samen met Bezos en de 82-jarige Wally Funk.

De namen van de eerste twee passagiers zijn maandag bekend gemaakt. Ondanks hun Nederlandse achternamen gaat het niet om Nederlanders. Oud-NASA-medewerker Chris Boshuizen en Medidata-topman Glen de Vries komen beiden uit de techwereld.

De in Sydney geboren Boshuizen is medeoprichter van Planet Labs (Planet), een bedrijf dat al tien jaar bestaat en als eerste nanosatellieten commercieel gebruikte. Planet Labs heeft er inmiddels meer dan 450 satellieten gelanceerd.

Van 2008 tot 2012 was Boshuizen Space Mission Architect bij NASA’s Ames Research Center, waar hij onder meer de Phonesat ontwikkelde, een satelliet gebouwd uit een gewone smartphone.

De Amerikaan Glen de Vries is medeoprichter van Medidata Solutions. ’s werelds meest gebruikte klinische onderzoeksplatform. Hij is ook vice-voorzitter Life Sciences and Healthcare bij Dassault Systèmes, dat Medidata in 2019 overnam.

De andere twee passagiers op de vlucht van Blue Origin worden later bekendgemaakt.

De vlucht op 12 oktober volgt nog geen maand na de driedaagse missie van Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX. In de capsule zaten vier ruimtetoeristen.

De missie van Musk werd ook betaald door een techondernemer, namelijk Jared Isaacman, oprichter van betaalverwerker Shift4 Payments, een concurrent van Adyen.

Bezos’ andere rivaal Richard Branson heeft pech. Zijn bedrijf Virgin Galactic had een dezer dagen ook een tweede vlucht willen organiseren, maar de Amerikaanse toezichthouder FAA heeft het bedrijf aan de grond gezet omdat bij de daling tijdens de vorige vlucht net onder het geklaarde pad werd gevlogen. Er is nu een onderzoek gaande.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond