Deel dit artikel
-

Weer veel techbedrijven sneuvelen langs groene meetlat Greenpeace

Grote techbedrijven als Samsung, Huawei en Amazon doen bar weinig om hun milieu-impact te verkleinen. Dat stelt Greenpeace in zijn Groene Elektronica Gids. Fairphone en Apple doen het stukken beter.

Greenpeace legde ook dit jaar weer 17 wereldwijd opererende techbedrijven langs de groene meetlat. Daarbij werd onder meer gekeken naar het verminderen van CO2-uitstoot, de mogelijkheid om de producten te repareren en te upgraden en het terugdringen van gevaarlijke chemicaliën.

Techbedrijven claimen voorlopers te zijn op innovatie, maar ondertussen blijven de meeste ouderwets het milieu vervuilen, aldus Greenpeace.

Fairphone is volgens de organisatie de groenste keuze voor een smartphone. Op de voet gevolgd door Apple. Samsung, de grootste producent van smartphones, leunt in zijn productieproces echter nog zwaar op fossiele brandstoffen. Het bedrijf gebruikte in 2016 meer dan 16.000 GWh energie. Dat is net zoveel als het stroomverbruik van 5,3 miljoen huishoudens in een jaar.

Er is wel enige vooruitgang te bespeuren. Onder andere Apple, Google en Facebook laten steeds meer van hun datacentra op schone energie draaien. Maar het grootste gedeelte van de CO2-uitstoot vindt tijdens de productie van de elektronische apparatuur plaats en op dat gebied gebeurt er nog weinig.

Ook zijn veel elektronische apparaten niet ontworpen om gemakkelijk te repareren of om lang mee te gaan. Apple, Microsoft en Samsung gaan zelfs de verkeerde richting op wat betreft de duurzaamheid van het ontwerp. Hun nieuwe modellen zijn steeds lastiger te repareren of te upgraden.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond