Deel dit artikel
-

‘Wees duidelijk met overheidsinformatie’

Burgers kunnen websites van de overheid beter herkennen als er gebruik wordt gemaakt van een uniforme domeinnaamextensie zoals .overheid.nl. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken is uitgevoerd.

De Nederlandse overheid streeft naar een herkenbare digitale overheid. Binnen de Rijksoverheid is Rijksoverheid.nl het platform waar de twaalf ministeries informatie verstrekken aan de burger. Andere overheden geven echter geen informatie via dit platform.

Overheidsorganisaties hebben vaak vel tientallen eigen websites waarmee zij communiceren richting de burger. Dat geldt niet alleen voor de ministeries, maar ook voor uitvoerders, provincies, gemeenten, waterschappen, samenwerkingsverbanden, etc.

Door de grote aantallen overheidswebsites, met vaak onlogische naamgeving, onduidelijke afkortingen en grote verschillen in huisstijl en look en feel, is online overheidsinformatie voor burgers niet altijd goed vindbaar en herkenbaar als zijnde van de overheid. Burgers weten vaak niet goed of overheidsinformatie ook daadwerkelijk van de overheid is.

In veel andere landen wordt een uniforme domeinnaamextensie gebruikt voor alle overheidswebsites om de herkenbaarheid te vergroten, zoals in het VK gov.uk; of in de VS: .gov.

Een ander voordeel van een uniforme domeinnaamextensie is dat het minder fraudegevoelig is. Zo zijn de extensies .gov.nl en .overheid.nl en verschillende varianten hierop al afgekocht – zoals .g0v.nl” (met een nul). Hierdoor zijn er voor fraudeurs minder varianten te creëren dan nu mogelijk is met de verschillende domeinnamen van allerlei overheidswebsites. Het is daarnaast veiliger om een uniforme domeinnaamextensie te gebruiken om aan te geven dat iets van de overheid is dan door te werken met logo’s of keurmerken op websites.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond