Derp

Wegener kampt met virus, haalt zeven websites uit de lucht

Enkele nieuwssites van Wegener, waaronder De Gelderlander en het Eindhovens Dagblad, kregen dit weekend te maken met een virus dat via de website werd verspreid. De sites zijn inmiddels weer in de lucht, maar werden zaterdag enkele uren op zwart gezet.

Onder meer Kees Pijnappels, hoofdredacteur van De Gelderlander, maakte op zijn Twitter-account melding van de besmetting.

Naast de eerder twee genoemde nieuwssites, hadden ook de Zeeuwse krant PZC, De Stentor, Twentsche Courant Tubantia, het Brabants Dagblad en BN De Stem te maken met dit probleem.

Volgens Mario Bouwmans, adjunct-hoofdredacteur van het Eindhovens Dagblad, zouden de servers van het besturingssysteem van de sites het virus niet dragen. Er werd gekeken of het virus zich verspreid heeft via een externe partij via banners.

Tijdens de presentatie van de jaarcijfers van Wegener werd nog bekend dat het aantal unieke bezoekers per maand van de nieuwssites van de regionale dagbladen van Wegener het afgelopen jaar met 39 procent steeg, daar waar de betaalde oplage van de dagbladen daalde.

[UPDATE]  Uit onderzoek van Tweakers.net blijkt dat de oorzaak ligt bij een advertentieserver van de organisatie CoolConcepts. Naast de eerder genoemde sites blijkt dat ook Nieuws.nl het virus verspreidde. Andere klanten van CoolConcepts zijn Reed Business, NRC Media en Sanoma Media. Het is onbekend of bij deze bedrijven ook dezelfde problemen hebben gespeeld.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

terug