Deel dit artikel
-

Welkom Energie nu ook failliet (update)

Het geplaagde energiebedrijf Welkom Energie uit Almere, dat stroom en gas via het internet verkocht, is vrijdag failliet verklaard, luttele dagen nadat de ACM de leveringsvergunning had ingetrokken.

Het bedrijf is door de hoge energieprijzen in de problemen gekomen en had bij de ACM heeft aangegeven niet meer aan de vergunningsvoorwaarden te kunnen voldoen.

Welkom Energie had toegezegd dat alle klanten een eindafrekening krijgen, zodat het voor de consument in elk geval duidelijk is of hij nog geld tegoed heeft, of nog moet bijbetalen. Nu neemt de curator de afwikkeling daarvan over. Terugbetaling lijkt er niet in te zitten.

De klanten van Welkom Energie zijn inmiddels overgenomen door Eneco en die hebben in sommige gevallen al een flink hoge rekening gekregen. Voor klanten geldt nu tot 1 december 2021 een overgangsperiode waarin zijn hun contract even niet kunnen stoppen of opzeggen. Daarna staat het klanten vrij om klant te blijven bij Eneco of alsnog over te stappen naar een andere leverancier.

De Consumentenbond wil dat toezichthouder ACM meer middelen krijgt om energiebedrijven te controleren. Bij de bond waren al langer signalen bekend dat het niet goed ging met Welkom Energie. Het bedrijf deed daarom niet (meer) mee in de Energievergelijker van de bond. “Het crowdfunden van het startkapitaal (via Colling Crowdfund – red.) was ook al een rode vlag voor ons,” zegt woordvoerster Joyce Donat tegen Emerce.

De Consumentenbond heeft Eneco verzocht om een gebaar te maken naar de gedupeerden. “Daar zouden ze naar kijken,” zegt Donat.

UPDATE 2/11: Eneco zal klanten na vier maanden de kans geven hun contract aan te passen, als de tarieven tegen die tijd voordeliger zijn dan nu, aldus staatssecretaris Yesilgöz-Zegerius. Het demissionaire kabinet ziet zelf geen mogelijkheden om de gedupeerde klanten van Welkom Energie tegemoet te komen, behalve via de reeds eerder aangekondigde belastingverlaging.

Deel dit bericht

17 Reacties

Helma Jonkergouw

Ik zou het schandalig vinden dat er geen eindafrekening zou komen, ik heb bijna een jaar betaald en veel minder verbruikt dus heb circa 600, euro teveel betaald. Dit bedrag zou ik toch graag terug willen krijgen zeker gezien het feit dat het betaald is en los staat van de nieuwe tarieven.

Freek

Het merkwaardige aan bedrijven zoals Welkom Energie is dat je als oprichter financiële risico’s kan nemen over de rug van de klanten heen. Eerst hengel je geld binnen zonder de risico’s af te dekken en als het verkeerd uitpakt laat je het bedrijf failliet verklaren, begin je opnieuw en laat je een ander met het verlies zitten. Dit gaat te makkelijk in Nederland.

Astrid daam

Het is toch van de zotte na een faillisement er bepaald wordt voor de 90.000 klanten wie hun leverancier word !! En dat je er tot 1 dec aan vast zit die kunnen vragen wat ze willen en wij moeten dat gewoon doen. Is toch belachelijk en te gek voor woorden.Is dit democratie word steeds meer communisme . En waar blijven de rechten van de klanten en bepalen ze het zelf niet.

Willem

Er zijn hele merkwaardige zetten gedaan door Welkom Energie. Terwijl ze reeds wisten dat ze onder zouden gaan zijn er, voor de klant, héle lucratieve deals gemaakt. De contracten zouden toch niet nageleefd hoeven worden en zo kun je het klantenbestand wat spekken. Eneco nam de klanten over, maar de oorspronkelijke contracten mochten alleen verscheurd worden wanneer de ACM de vergunning van Welkom Energie introk. Dus ná de overname intentie heeft Welkom Energie het zo gespeeld dat de vergunning werd ingetrokken en daardoor kan Eneco nieuwe, dure contracten aan de klanten uitdelen. Oplichters tot en met.

Willem van Ewijk

Ik ben het totaal een met Helma, dat geld moet terugkomen, dat is namelijk ons geld. Stel dat je teveel gebruikt hebt, en je moet betalen, zeggen ze dan ook, ach, laat maar zitten joh? Dit gebeuren is niet de schuld van de klanten, wij kregen het mooi voor gespiegeld, dat het nu in scherven ligt, is weer een vies politiek spelletje waar wij in Nederland elke dag weer mee geconfronteerd worden. Het wordt tijd dat dat eens stopt.

Ton

Je zit aan kontract vast maar zij niet aan afspraken die ze met jou maken. Tuurlijk het is uitzonderlijk dat tarieven zo hard stijgen. Duidelijk geval van onjuiste riskmanagement.

Het pakt verkeerd uit voor energie leverancier. Klant is de pisang.

Kortom ik. Sluit alleen jaar contract af dan heb ik elk jaar nieuwe afspraak. En tip aan iedereen nooit veel te hoge voorschot betalen. Want het geld gestald bij leverancier loopt risk. Overigs komt dat meestal niet voor maar nu wel. Het zou me niet verbazen als er nog meer van dit soort bedrijfjes omvallen.

Punt is dat opbrengsten 1 3 of 5 jaar vast liggen. En kosten niet altijd goed afgedekt worden. Dan is het een risk geworden dat ken optreden. Zoals nu.

Berrie van schilt

Heb zelf betijds mijn contract omgezet naar een andere aanbieder wat je kunt doen is de laatste 3 maanden soneren via je bank dan heb je in ieder geval je teveel betaalde energie terug en de eventuele welkompremie.
Eneco mag alleen je een contract aanbieden als in het verleden klant geweest bent bij Eneco verder mogen ze niets doen ben jezelf vrij om bij elke aanbieder een nieuw contract af te sluiten.

Joop Schipper

Het blijkt dat de directeur van welkomenergie eerst directeur bij energieflex is geweest deze is in 2018 failliet gegaan en is er ongeveer 27 miljoen euro kwijt ik zou 856 euro terug moeten krijgen kan ernaar fluiten.
Wel kan deze heer weer onderweg andere naam opnieuw beginnen.
Men zou daar een onderzoek naar moeten instellen.
Ik zag bij welkome regie een foto van een reclamebord bij VVV.
Bij energieflex werd NEC gesponsord.
Voor dit soort mensen moeten wij boeten en worden we beroofd van onze duur verdiende centen

Mir

Heel jammer dat juist nu de overheid niet helpt!! Ik moest het van het nieuws horen dat acm de leveringsvergunning had ingetrokken van welkom energie. Ben gelijk gaan bellen, googlen, en dan krijg je te horen, dat je kan fluiten naar je teveel betaalde premie (wat wel altijd geadviseerd werd om te doen, om de jaarafrekening in te dekken), de welkomsbonus kun je op je buik schijven, en als dat nog niet erg genoeg is, verplicht naar Eneco en de volle mep betalen, en ik kreeg te horen van bureau van rechtshulp, dat als ik te weinig had betaald, dat ik welkom energie nog wel moest terug betalen, want de Belastingdienst en andere grote bedrijven moeten eerst afbetaald worden.. gelukkig las ik een reactie van iemand, want ik was hier zelf niet opgekomen, en zou het ook niet gauw durven, maar ik heb door die reactie, de maand sept ge’storneerd, om ons leed enigszins nog wat te verzachten, we hadden een contact tot volgend jaar april, dus dit voelt wel heel zuur de gang van zaken hoe dit gaat.. ik had enigszins wel verwacht dat de overheid het verschil aan Eneco zou willen betalen, zodat ons contact in ieder geval gelijk kon blijven tot april. Heb in deze echt te doen met alle 90 duizend gedupeerden!!

Ruud - Ruudonline

Ik heb nog nooit zoiets mee gemaakt heb er niet zoveel verstand van maar woon op mezelf en had vorig jaar een jacuzzi aan dus had een voorschot van 171 euro maar dit jaar waren mijn werkelijke kosten maar 50 euro dus ik zou meer dan 1000 terug krijgen. Voor niks zuinig gedaan

Henk Wildeboer

Ik vind het hellemaal te zot voor woorden.
Ben half september overgestapt naar Welkom energie. Via Gaslicht.com , daar stonden ze als goedkoopste.
Een maand later is Welkom energie de vergunning kwijt .
Ik vind dit naar oplichting rieken , dit zagen ze in mijn ogen in september ook wel aankomen .
Maar niks zeggen en gewoon een nieuwe klant aannemen.
En nu naar een dure Eneco verplicht te betalen .
Ben benieuwd hoe hoog de maand premie wordt .
Als ik het van te voren had geweten had ik een andere keuze gemaakt .

L Buijs

UPDATE:

Welkom Energie stuurt nu eindafrekeningen, waarop de welkomstbonus van € 270 op nul euro wordt gezet. Of we nog wel even € 150 energie willen betalen.

Tim

Schandalig dat dit kan en mag in Nederland.
Afgelopen jaar druk geweest met verhuizen en verbouwen en op het nieuwe adres wat maandenlang geen verblijfsadres was wel voorschotten moeten betalen die niet omlaag konden vanwege geen historisch verbruik. Omdat vanwege de verbouwing er ook amper energie is verbruikt nu 750 euro plus 270 euro welkomstbonus door de neus geboord. 1020 euro weg. En dan hoor ik dat klanten die te weinig hebben betaald dit wel terug moeten betalen.
De wereld op z’n kop. Maar daar moeten we maar aan wennen denk ik, als je de kranten de afgelopen 2 jaar leest.

Martijn - Particulier

Hier ook de eindafrekening gehad, inclusief de niet uitgekeerde welkomstbonus € 1106,24 teveel betaald (overgestapt in april)…..schandalig dat dit zo kan.

Welkom Energie, ACM en regering allemaal bedankt dat dit anno 2021 zo kan allemaal!!!

Ronald

Net de afrekening gekregen 1700 euro nog tegoed van Welkom Energie. Gewoon schandalig dat dit in Nederland kan gebeuren.
De eigenaar had nooit meer een bedrijf mogen opzetten. De normale hardwerkende mensen zijn weer de dupe. De regering en acm doen helemaal niets voor gedupeerden. En de eigenaar is vast en zeker alweer met iets nieuws bezig.

Jan

Hallo ook ik ben gedupeerde. Ik vraag me alleen af of Eneco zonder meer mijn gegevens mocht overnemen en geld van mijn rekening mag afschrijven . Ik heb geen toestemming gegeven en ook geen contract getekend. Daarom heb ik besloten het geld te stonneren. Een vet bedrag van 450 euro. Ik ben over gestapt naar Vatrenval maar zal nog zeker 100 euro aan extra kosten krijgen.. Is er een jurist die hier naar kan kijken? Wie weet is het handelen van Eneco o rechtmatig.

Pieter

Hallo ik ben ook gedupeerd ben erg zuinig geweest en heb €548 te goed op mijn eindafrekening staan.
Hoop dat het nog goed komt net voor de feestdagen zou er welkom zijn,en ben intussen over gestapt naar een stabiele energie leveraar.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond