Deel dit artikel
-

Wereldwijd aanhoudingen voor online identiteitsdiefstal miljoenen mensen

De FBI en Europol hebben samen met de Nederlandse politie een groot internationaal onderzoek gedaan naar de Genesis Market. Deze criminele handelswebsite is op 4 april 2023 met ‘operation Cookiemonster’ door de FBI offline gehaald. Op de site werden miljoenen gebruikersprofielen met daarin online fingerprints verkocht.

Wereldwijd zijn in 17 landen honderden doorzoekingen gedaan. In Nederland zijn 17 aanhoudingen verricht en 23 doorzoekingen gedaan.

Dat op allerlei online handelsplaatsen inloggegevens worden verhandeld, is op zich bij de meeste mensen wel bekend. Maar de criminele handelssite Genesis Market was één van de gevaarlijkste. Deze site verkocht niet alleen accountgegevens, maar daarbij ook een kopie van iemands online fingerprint, ofwel unieke digitale vingerafdruk. Zo was het mogelijk om op naam van slachtoffers zaken te bestellen en te betalen in webwinkels of in bepaalde gevallen zelfs volledige bank-, crypto-, of beleggingsrekeningen te plunderen.’

Genesis Market was volgens Europol wereldwijd een van de grootste facilitatoren voor cybercriminelen. Uitgebreid onderzoek naar de nu opgerolde handelswebsite wees uit dat het aantal verhandelde gebruikersaccounts wereldwijd tenminste 1,5 miljoen informatiepakketjes omvat en dat er vermoedelijk meer dan twee miljoen slachtoffers besmet zijn, waaronder zo’n 50.000 Nederlanders.

Er zijn ook slachtoffers waarbij hele beleggingsportefeuilles zijn geleegd of complete bankrekeningen en cryptowallets zijn geplunderd. Als voorbeeld noemt de politie een 71-jarig slachtoffer. Er verdween bijna 70.000 euro van zijn beleggingsrekening. Ook werden op zijn naam bankrekeningen geopend bij meerdere banken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond