Deel dit artikel
-

Werk van Rembrandt gevalideerd via blockchain

Een 17e eeuwse ets van Rembrandt is voor het eerst gevalideerd met behulp van de blockchain en daardoor volgens de initiatiefnemers beter beschermd tegen kunstfraude.

De validatie van Rembrandts The Virgin and Child in the Clouds vond een dezer dagen plaats op locatie bij Douwes Fine Art, een van de oudste kunsthandels in Europa.

De onderscheidende kenmerken van de ets zijn eerst met macrofotografie gedigitaliseerd. Deze foto’s zijn samen met andere kenmerken (materiaal, formaten en historie van het werk) verzameld in een zogenoemd validatiebestand en opgeslagen in vier verschillende blockchains. Daardoor kan een ieder binnen vijf seconden controleren of deze nog steeds exact hetzelfde is als toen het werd gevalideerd.

Aanzetten, markeringen en streken kunnen worden vergeleken met het fysieke werk, om zo de echtheid te controleren. In principe kan deze methode voor elk fysiek object worden toegepast, zoals diamanten, archeologische vondsten en bewijsmateriaal van politie en justitie.

In het validatieproces is nog altijd een essentiële rol voor de notaris weggelegd, vergelijkbaar met het in depot nemen van een stuk bij de notaris.

Het validatieproces was een samenwerking tussen expert en geregistreerd taxateur Evert Douwes en zijn zoon Evert-Anthony (eigenaren van het familiebedrijf Douwes Fine Art), Femke Stroucken (notaris en partner bij advocatenkantoor CMS) en Marnix van den Berg (medeoprichter van validatiebedrijf V-ID).

Foto: Pixabay

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond