Deel dit artikel
-

Werken in de toekomst: ontmoetingsplek op locatie en concentratie vooral thuis

Thuis productief geconcentreerd werken en op locatie elkaar ontmoeten, sociale contacten leggen en samenwerken. Dat wordt de toekomst van het werken, volgens TNO.

In maart 2021 werkte ruim de helft van de werknemers volledig op locatie en combineerde 14 procent thuiswerken met werken op locatie. De overige 35 procent van de werknemers werkte volledig vanuit huis.

Voor de meeste werknemers op locatie is thuiswerken helemaal geen optie omdat het werk dat niet toelaat. Hoewel 80 procent van de werknemers op locatie aangeeft dat de maatregelen worden nageleefd is 1 op de 6 bang om op het werk met corona besmet te raken. De huidige thuiswerkers willen ook na de pandemie veelal vanuit huis blijven werken. Vooral vanwege sociale contacten en samenwerken wil men weer naar kantoor. Geconcentreerd werken doen zij juist liever thuis.

Afstand houden op het werk is nog wel lastig. De helft van de werknemers lukt het niet om afstand te houden tot klanten, leerlingen of patiënten en een derde niet om afstand te houden van collega’s. Vooral in de zorg en het onderwijs is het lastig om afstand te houden.

Als de maatregel om zoveel mogelijk thuis te werken is opgeheven, wil de overgrote meerderheid van de huidige thuiswerkers blijven thuiswerken. Bijna 1 op de 4 thuiswerkers wil grotendeels of volledig thuiswerken. De helft werkt graag thuis en op locatie. Gemiddeld wil men dan 18 uur thuiswerken. De aard van het werk, minder reistijd en betere productiviteit zijn belangrijke redenen om in de toekomst (deels) thuis te willen werken.

Opvallend is dat de werkprivé-balans ongeveer even vaak een reden is om op locatie te werken als om thuis te willen werken. Vooral voor mensen tussen de 30 en de 49, die veelal jonge kinderen hebben, willen om die reden thuiswerken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond