Deel dit artikel
-

Westerschelde moet met 5G de slimste waterweg ter wereld worden

Orange Belgium en KPN gaan samen onderzoeken hoe 5G technologie de verdere digitalisering van één van de belangrijkste vaarwegen van Europa kan versnellen.

De Westerschelde is van groot belang voor de economie van België en Nederland en is één van de drukst bevaren wateren ter wereld met scheepvaartverkeer naar de zeehavens van Antwerpen, Brugge, Gent, Terneuzen en Vlissingen, goed voor meer dan 150.000 schepen per jaar.

In deze grensregio komen publieke en private organisaties vanuit zowel Nederland als België veelvuldig met elkaar in aanraking.

Orange Belgium en KPN gaan daarom samen met Port of Antwerp – Bruges en North Sea Ports onderzoeken hoe 5G technologie ingezet kan worden op het water, langs de oevers en in de havens en terminals aan beide zijden van de grens.

Er kan worden gedacht aan real-time data uitwisseling van en naar voer- en vaartuigen, havens, en het op afstand sturen en ondersteunen van bijvoorbeeld vrachtauto’s en boten. Maar ook de inzet van autonome robots, augmented reality, sensoren en drone inspecties behoren tot de mogelijkheden. Deze toepassingen zullen niet alleen de logistieke keten efficiënter maken, ze zullen ook bijdragen aan een betere beveiliging van de kritische infrastructuur en van het milieu.

Het onderzoek van Orange Belgium en KPN wordt gesteund door de Port of Antwerp-Bruges, North-Sea Port, Seafar, Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, De Vlaamse Waterweg, de FOD Economie, Ministerie EZK, Ministerie I&W, Provincie Zeeland en uitgevoerd met subsidie uit de Europese Commissie onder de vlag van Connecting Europe Facility (CEF).

Deel dit bericht

1 Reactie

Frits Wille

Wordt de pleziervaart hier ook in betrokken?
Dat lijkt mij wel nodig in het kader van automatisch varen.
Met vriendelijke groet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond