Deel dit artikel
-

Wetsvoorstellen EU pakken Big Tech aan

De Europese Unie presenteert vandaag twee nieuwe wetsvoorstellen – Digital Services en Digital Markets Act – die online gebruikers meer invloed geven op wat ze bij grote platforms als Facebook en YouTube te zien krijgen. Ook worden ze gedwongen om illegale inhoud sneller te verwijderen.

De regels zijn opgesteld onder leiding van de commissarissen Margrethe Vestager en Thierry Breton, die allebei zeer kritisch zijn ten opzichte van techreuzen.

Het ene plan is meer gericht op de macht van Big Tech. Het andere kijkt onder meer naar de rol van algoritmes.

Platforms moeten meer openheid gaan geven over hoe hun algoritmes werken. Ze moeten bijvoorbeeld duidelijk maken waarom bepaalde artikelen of video’s aangeraden worden.

Ook moeten gebruikers de optie krijgen dat platforms geen aanbevelingen meer doen op basis van een profiel.

De regels gaan alleen gelden voor zeer grote platforms. De herziening van de regelgeving is noodzakelijk omdat deze dateert van 2000. De meeste online platforms bestonden toen nauwelijks.

Als een techbedrijf herhaaldelijk in de fout gaat, wil de Europese Commissie dat bedrijf gaan opbreken. Dat kan gebeuren als een techbedrijf in een periode van vijf jaar tot drie keer toe een boete heeft gekregen.

De plannen moeten nog besproken en goedgekeurd worden door het Europees Parlement en de Europese landen. Dat zou zelfs nog vele jaren kunnen duren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond