Deel dit artikel
-

Wettelijke digitale standaardpakket gaat mogelijk verdwijnen

Demissionair staatssecretaris Sander Dekker (VVD) overweegt om het wettelijke digitale standaardpakket voor distributeurs zoals KPN en Ziggo af te schaffen. Dat staat in een Kamerbrief over de toekomst van het mediabeleid.

De huidige Mediawet schrijft sinds 1 januari 2014 voor dat het digitale standaardpakket minimaal 30 tv-zenders moet bevatten. Dekker constateert (pdf) dat de diversiteit ‘op niveau’ is gebleven. Zo zijn er meer distributievormen gekomen, kwamen er de pakketten van online.nl van de M7 groep (Canal Digitaal) en is UPC door de fusie met Ziggo verdwenen. Het media-aanbod wordt ook steeds meer op een andere manier dan lineair geconsumeerd. De enorme groei van Video On Demand illustreert dit.

Het gemiddelde digitale standaardpakket is in 2016 zelfs gestegen naar 45,2 tv-zenders in het standaardpakket.

Met het loslaten van het minimumpakket zouden aanbieders mogelijk meer specifieke doelgroepen bedienen, waarvoor ze al jaren pleiten.

Het afschaffen van de wettelijke verplichting tot een standaardpakket zal naar verwachting verder weinig negatieve effecten hebben, schrijft Dekker. ‘Pakketaanbieders hebben mij laten weten geen intentie te hebben om het zenderaanbod in het standaardpakket te verkleinen als het standaardpakket niet meer wettelijk verplicht wordt.’

Deel dit bericht

2 Reacties

Wim

Weer zo’n fundamentalistische liberaal die niet snapt dat je monopolies moet reguleren omdat ze anders gegarandeerd misbruik van hun macht gaan maken.

Merien

@wim: ja je moet reguleren. Het is vreemd dat VodafoneZiggo niet gehouden is aan de zelfde open network regels als KPN. Dit terwijl de marktmacht van beide partijen toch vergelijkbaar is.

Maar deze regel mag liever gisteren dan vandaag verdwijnen. Die wordt vooral misbruikt door zendgemachtigden om betaling te krijgen voor hun zogenaamd gratis zenders. Laat consumenten maar a la carte een pakket samen stellen. Dan zien ze wat ze moeten betalen voor SBS of RTL. En zelfs voor de NPO betaal je. Twee keer, één keer via belasting en één keer via distributeur.

Schrappen van deze regel zal in het voordeel van de consument zijn. Juist met nieuwe spelers zoals Knippr.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond