Deel dit artikel
-

WhatsApp in de ban bij de Europese Commissie, Signal wordt standaard

De staf van de Europese Commissie mag geen WhatsApp of andere chatdiensten meer gebruiken voor onderlinge communicatie. Omwille van de veiligheidsgarantie, om luistervinken te weren, moeten ze Signal gaan gebruiken.

De Commissie blijkt vorig jaar een verkenning te zijn gestart naar welke berichtendienst de veiligste is voor zijn mensen. Welke apps zijn overwogen is niet bekend, maar het ligt voor de hand dat grote namen als WhatsApp, Telegram en iChat ook zijn bekeken. Uiteindelijk is gekozen voor Signal en zijn de Brusselse ambtenaren daar in februari over geïnformeerd.

Signal geniet de voorkeur van privacyvoorvechters omdat het onderliggende protocol (Open Whisper Systems) openbaar is. Buitenstaanders kunnen toetsen of en waar eventuele kwetsbaarheden zitten. Andere apps doen dat niet, ook WhatsApp niet. Ook de sterk opkomende van oorsprong Russische chatapp Telegram wordt door Europa ook gewantrouwd wegens gebrek aan transparantie.

Signal daarentegen is, anders dan Telegram en WhatsApp, in een stichting ondergebracht. Het is ook de app die klokkenluider Edward Snowden adviseert.

Vorig jaar nog wilde de EU niets van Signal weten. Het programma was onvoldoende getest. Parlementariërs moesten maar WhatsApp gebruiken, ondanks het feit dat alle data werd beheerd door Facebook, een bedrijf dat in de EU herhaaldelijk onder vuur ligt.

Signal is sinds 2013 beschikbaar en wordt financieel gesteund (met 50 miljoen dollar) door WhatsApp-oprichter Brian Acton. Het was een van de eerste berichtendiensten die end-to-end encryptie aanboden. Met dat geld heeft oprichter Moxie Marlinspike zijn team aanzienlijk uitgebreid om de chatapp uit te breiden met features die een massapubliek is komen te verwachten.

De commissie is op zoek gegaan naar een betrouwbaar communicatiemiddel nadat beveiliger Area 1 Security eind 2018 zwakheden in het diplomatieke dataverkeer ontdekte. Mails worden intussen standaard versleuteld. Chatberichten nu dus ook.

Foto: Techcrunch (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

RENÉ GRISHAVER

Veiliger dan Whatsapp en dat staat vast en is te vertrouwen

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond