Deel dit artikel
-

De nieuwe koers van WhatsApp: ‘Berichten sturen gaat geld kosten’

Nu de oprichters vertrokken zijn, heeft Facebook besloten dat er eindelijk eens geld moet worden verdiend aan WhatsApp. Al gaat het nog altijd met babystapjes.

Niet minder dan 19 miljard dollar telde Facebook vier jaar geleden neer voor WhatsApp, een bedrag waarvan menigeen twijfelde of het ooit kon worden terugverdiend. Omgerekend betaalde Facebook zo’n 35 tot 40 dollar per WhatsApp-gebruiker, wat overigens nog meeviel. Microsoft heeft bij de overname van Skype in 2011 50 dollar per gebruiker betaald.

Bij de overname had de berichtenapp maar één verdienmodel: WhatsApp kostte 1 dollar per jaar. Facebook schafte dit model, waarvan toch al werd afgeweken, af. Daarna groeide WhatsApp explosief, maar werd er geen cent meer verdiend. Sterker nog: Facebook had de oprichters beloofd dat WhatsApp advertentievrij zou blijven.

In april hield oprichter en CEO Jan Koum het voor gezien bij Facebook. De aanleiding schijnt te zijn dat Facebook de strenge encryptie wilde verzwakken voor de zakelijke versie van WhatsApp.

En nu hij vertrokken is, komen er veranderingen, zij het voorlopig alleen bij WhatsApp Business, niet voor eindgebruikers. WhatsApp Business is een (API) platform dat met WhatsApp in verbinding staat. Bedrijven gebruiken daarbij hun eigen WhatsApp Business app om met klanten te communiceren.

WhatsApp Business maakt het onder meer mogelijk dat klanten meteen een WhatsApp-gesprek met een bedrijf kunnen starten. Daarvoor zal betaald moeten worden. Evenals voor het versturen van een ticket of instapkaart. Een derde inkomstenbron is het bieden van realtime support. De tarieven daarvan zijn nog niet duidelijk.

Verder worden voortaan advertenties getoond van partners waarmee WhatsApp samenwerkt. Overigens niet in WhatsApp zelf, maar onder meer bij Facebook of bij andere online diensten. Daarop kunnen consumenten ook weer gelijk reageren via WhatsApp. WhatsApp rekent geld als het antwoord meer dan een etmaal op zich laat wachten. Het bedrag varieert, van een halve tot 9 dollarcent.

WhatsApp telt wereldwijd anderhalf miljard gebruikers, dus is het logisch dat Facebook de commerciële potentie beter wil benutten. WhatsApp Business zou al zo’n 3 miljoen actieve gebruikers hebben. Maar een vetpot zoals Facebook, dat bakken geld verdient met advertenties, zal WhatsApp voorlopig niet worden. Al was het maar omdat bedrijven voor support en communicatie nog tal van alternatieven hebben.

Jeroen van Glabbeek van CM.com vindt de tarifering groot nieuws voor de SMS-industrie. “We gaan nu een nieuwe fase in waarbij bedrijven en consumenten bewuster kunnen kiezen via welke kanalen ze berichten willen uitwisselen,” zo laat hij per e-mail aan Emerce weten. Het zakelijke SMS verkeer is flink aan het groeien, verzekert hij.

Een mobiel nummer wordt in elk geval cruciaal: zowel voor WhatsApp, Messenger als SMS. Berichten sturen gaat dus geld kosten. Dat geeft niks, zegt Van Glabbeek, het voorkomt overdaad.

 

 

Deel dit bericht

21 Reacties

Mathijs

Het is echt belachelijk dat er reclames komen, en nu ook nog een geld!
Hopelijk doen Instagram en Snapchat dit niet

Janny

Misschien is het een idee om als persoon geld te eisen van bedrijven die ongevraagd reclame mieteren op je facebook berichten of whatsapp dalijk. De consument heeft de macht!

Marco

@Mathijs en Janny. Voor niks gaan de zon op. Keep dreams met jullie Hollandse zuinigheid.

fred

Marco, jij heb hebt zeker financiele belangen bij facebook.
Egotripper!

Mark

Dan stappen er gewoon 1 miljard mensen op bij Whatsapp. Even de app verwijderen of uitschakelen. Mensen betalen al voor bijna alles. Het moet niet gekker worden.

Alex

Dat een product geld kost is begrijpelijk. Maar wat zo misselijk is is dat grote te machtige bedrijven hun positie misbruiken om zich in te kopen, een monopolie te creëren, en dan vervolgens veel meer geld gaan vragen dan nodig is om het product in de lucht te houden.

Helma Verschuren

Juist door Whatsapp is het voor 65 plussers zo fijn om met Fam. Kinderen.en vrienden te communiceren vele ouderen hebben moeite gehad om Whatsapp onder de knie te krijgen .hierdoor haken er veel ouderen af moet , moet dan alles GELD kosten?

Marco

@ Fred ik inderdaad belangen in Facebook .
@Helma. Inderdaad alles kost geld of uw privacy.

Jos

Ik heb de indruk dat een aantal reaguurders niet verder lezen dan de kop.

Berichten versturen via WhatsApp blijft gewoon gratis voor eindgebruikers, alleen bedrijven gaan betalen voor zakelijke diensten van WhatsApp.

Ook komen er (nog) geen advertenties in WhatsApp

Marco

Jawel hoor Rian. Die mensen willen net zoals ik ook in een nieuwe dikke BMW rijden.😂

Patrick Loman

Al die reacties van moet alles dan geld kosten… Zo sneu, die mensen hebben waarschijnlijk geen idee wat het aan middelen kost om Whatsapp wereldwijd werkend te houden. Heel logisch dat daar uiteindelijk geld voor gevraagd gaat worden. Het verbaast mij eigenlijk eerder dat dit niet eerder al gebeurt is. Ik denk dat er echt niet veel mensen zullen afhaken als er bijvoorbeeld een paar euro gevraagd gaat worden voor de app.

Ray

Voor mensen die veel whatapp gebruiken blijkt lezen toch nog een hele kunst, en falen ook hier weer. Iets verder lezen dan enkel de kop stel roeptoeters. Bedrijven en aanhangende gaan betalen. Voor jan lul met de pet die niet lezen kan veanderd er vrij weinig tot niks.

Remco

En @Patrick Facebook verdient al niet normaal veel geld en dat is meer dan genoeg om ook Whatsapp draaiende te houden. Dus kan het best gratis blijven.

Star

Er wordt al verdiend door jou informatie door te verkopen. Dit levert Facebook al aardig wat op en aangezien ze Whatsapp hebben lijkt het me dat ze de zelfde strategie toegepast hebben.

Bart

Lezen is blijkbaar lastig….Whatsapp gaat geld vragen aan BEDRIJVEN. Er komen tot 2019 GEEN advertenties in Whatsapp. En het blijft GRATIS voor individuen.

Met stijgende verbazing lees ik dan de comments hier.

‘Moet alles dan geld kosten?’ Wat dacht je dat een systeem voor 1 miljard mensen in de lucht houden kost?

Dat er al wordt verdiend aan je door data te verkopen is blijkbaar een goed argument als het dan maar gratis blijft. Dan ben je behoorlijk naief.

‘Dan gaan we met z’n allen ergens anders naar toe’ . Ja, net als toen Facebook Whatsapp kocht zeker. Niemand gaat er af, echt niet. Ook niet als de app een paar euro kost. Bereikbaar zijn en de al bestaande afhankelijkheid geven mensen grif een paar euro per jaar voor.

Dan stappen we over naar instagram. Newsflash: instagram is van facebook. En daar zitten al advertenties in.

Hopelijk komen er geen advertenties in snapchat. Newsflash: die zitten er al meer dan een jaar in.

Louis

Vind het prima. Heb zelf bijzonder weinig met Whatsapp. Maak al jaren gebruik van Google Hangout. Dit integreert direct beeld en is een behoorlijk stuk sneller terwijl het minder bandbreedte neemt waardoor je mobiel ook prima uit de voeten kunt. Dit was te verwachten dat dit zo gebeuren. Is de doodsteek voor Whatsapp. En dat vind ik dan wel weer jammer …. Bestaat al jaren en heeft zich bewezen als platvorm.

Thom

Beter zetten jullie het even in de titel dat het om Whatsapp Business gaat ipv de normale variant. Beetje click bait dit. (en als je enkel de titel leest word je slecht geïnformeerd.)

FReddy

Ik gebruik al jaren geen WhatsApp meer. Ik wil geen rotzooi van bedrijven zoals facebook die je privacy schenden.

Wat dat betreft is Telegram een veel betere optie dan WhatsApp. Heeft veel meer opties en is volledig naar eigen gebruik aan te passen!

Lenie

Alleen Whatsapp business mensen!!!!

George DW

Grappig dat niemand voorbij de titel leest. Gaat dus geld kosten voor bedrijven om met consumenten in contact te komen. Begrijpelijk. Titel is dus ook een beetje “click-bait”.
Lekker Nederlands wel al die reacties.

Theo

Over hoeveel hebben we het dan per bericht? per maand? per jaar?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond