Deel dit artikel
-

WhatsApp krijgt boete van 225 miljoen euro vanwege privacyschendingen

De Ierse Data Protection Commission (DPC) heeft WhatsApp een boete opgelegd van 225 miljoen euro omdat het de Europese privacywetgeving heeft geschonden. Het is de grootste boete voor de DPC ooit.

De boete is veel hoger dan de 50 miljoen euro waar begin dit jaar nog sprake van was.  De andere Europese waakhonden hebben sindsdien aangedrongen op een hogere boete.

WhatsApp had in november vorig jaar al aangekondigd 77,5 miljoen euro opzij te zetten voor het betalen van eventuele boetes. De grootste AVG-boete tot nu toe, zo’n 746 miljoen euro, werd afgelopen zomer door de autoriteiten in Luxemburg aan Amazon opgelegd.

De berichten-app van Facebook werd al sinds december 2018 onderzocht door de Ierse toezichthouder naar aanleiding van klachten.

In zijn toelichting van 266 pagina’s concludeert de waakhond dat WhatsApp niet voldeed aan de norm die door de AVG is gesteld. Het bedrijf zou niet transparant zijn geweest over de gegevens die werden verwerkt. Zo werd niet goed toegelicht hoe data tussen WhatsApp en moederbedrijf Facebook werden gedeeld.

WhatsApp is het niet eens met de conclusies die volgens het bedrijf ‘volledig onevenredig’ zijn en tekent hoger beroep aan. Dat kan bij het Ierse Hooggerechtshof of rechtstreeks bij het Europees Hof van Justitie.

Foto Shutterstock

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond