Deel dit artikel
-

WhatsApp mogelijk weg uit Engeland

De Engelse wetgever ligt op ramkoers met WhatsApp vanwege een nieuwe wet. Mocht de chatapp verplicht worden om een achterdeurtje in te bouwen, dan breekt WhatsApp met het land.

Slechts twee procent van de gebruikers van WhatsApp woont in Engeland. Het bedrijf van uit de Meta-stal is niet van zins zich aan te passen aan nieuwe regelgeving die in Engeland op de agenda staat.

De ‘online safety bill’ ligt voor behandeling in het Hogerhuis, vergelijkbaar met onze Eerste Kamer. Het ziet er niet naar uit deze een wijziging zal suggereren die een gewraakte passage uit het wetsvoorstel zal wegpoetsen.

Het draait om het volgende. De nieuwe wet zou toezichthouder Ofcom de macht geven om sociale netwerken via de achterdeur toegang te geven tot inhoud van de communicatie van de gebruikers. Kortom: opsporingsdiensten, zoals politie, mogen berichtenverkeer afluisteren om bijvoorbeeld terrorisme of kindermisbruik – de gangbare argumenten – te bestrijden. Voldoen die bedrijven niet, dan kunnen ze een boete krijgen tot maximaal tien procent van hun internationale jaaromzet.

Whatsapp versleutelt echter al het berichtenverkeer tussen de app van de zender en ontvanger. Veel andere communicatiediensten doen dat. Om aan de wet te voldoen, zouden ze de beveiliging van hun software moedwillig moeten afzwakken. Dat achten ze allereerst niet principieel juist, maar het is ook direct een startschot voor boeven om aan het slot te gaan morrelen.

Als de wet ongewijzigd wordt aangenomen, is Meta bereid om WhatsApp terug te trekken van de Engelse markt. Ieder ander techbedrijf zal zich achter de oren krabben en afvragen of het nog op die markt actief wil zijn.

Foto: Maurice (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

Michiel

Laten we hopen dat Whatsapp vertrekt: een duidelijk signaal aan overheden dat ze niets te maken hebben met privécommunicatie! #minderoverheid

Jan

Niet alleen WhatsApp zal doen moeten vertrekken, Signal zal ook de deur achter zich moeten trekken. Maar ook Apple heeft dan een issue met zijn E2E encrypted Messages app.

Spooky - Spooksystem .bv

het is jammer dat er vanuit overheden onnozele dwang maatregelen getroffen worden
alle data hoe versleuteld het ook is kan ontcijferd worden
met andere woorden de kennis is aanwezig
dat er tegenwoordig steeds akeligere propaganda tegen ontwikkeling ontstaat vind ik uiterst betreurenswaardig
toch kijk ik uit naar een een verbeterde toekomst

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond