Deel dit artikel
-

Wifi-tellingen in binnensteden stilgelegd

Het bedrijf Locatus is per direct gestopt met wifitracking na een publicatie van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Bezoekers van onder meer Deventer, Zutphen, Apeldoorn, Arnhem, Groningen en Leeuwarden worden niet meer ongevraagd via hun mobiele telefoon gevolgd.

Gemeenten schakelden Locatus in om bezoekersstromen via wifisensoren te meten.

Het volgen van mensen op straat, in winkelcentra of stations via hun mobiele apparatuur is voor bedrijven slechts in zeer weinig gevallen toegestaan, zo waarschuwde de AP onlangs. Het betreft vrijwel altijd een verwerking van persoonsgegevens, waardoor deze volgmethode onder de privacyregels valt.

Bedrijven kunnen het digitaal volgen van mensen in de (semi-)openbare ruimte in theorie op drie wettelijke gronden baseren. Naast toestemming zijn dat gerechtvaardigd belang of het uitvoeren van een overeenkomst. Bedrijven moeten dan wel aan strikte voorwaarden voldoen.

De toezichthouder vraagt zich af of tracking noodzakelijk is als er minder ingrijpende alternatieven zijn. Het vragen van toestemming aan mensen die in het gebied lopen is in theorie een laatste mogelijkheid, maar is in de praktijk vooralsnog niet uitvoerbaar.

Branchevereniging MOA heeft volgens De Stentor de toezicthouder om nadere toelichting gevraagd. Als die negatief uitpakt, stopt Locatus helemaal met het meten via wifisensoren. Citytraffic, is reeds gestopt in Enschede.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond