Deel dit artikel
-

‘Wij doen het huiswerk voor de huizenkoper’

Waar Funda.nl een etalage is, geeft de nieuwe online makelaar Walter Living huizenzoekers de feiten om te helpen beslissen. De start-up lanceert vandaag het Plus-product dat het financiële fundament moet vormen.

“Elke maand worden er in Nederland twintigduizend huizen verkocht. Als de helft daarvan zijn informatie via ons betrekt, kunnen we een mooie business bouwen.” Ondernemer Steven van Wel, eerder bekend van Marvia en Karma WiFi, wil met makelaarsite Walter de Nederlandse makelaardij op zijn kop zetten.

Het bedrijf harkt alle beschikbare data over een huis, wijk en stad bij elkaar en zet die in historische context. Wat is de intrinsieke waarde, wat is de vraagprijs en hoe hebben de m2-prijzen zich in de afgelopen jaren ontwikkeld? Dat soort vragen beantwoord de site gratis. Bovendien geeft het een inschatting wat een realistisch bod is en wanneer dat niet meer realistisch is.

Veel van dit soort data, uit bronnen die makelaars al jaren gebruiken, geeft Walter gratis weg. Sinds enkele dagen is echter ook het betaalde Plus-product live. “Voor twintig euro per object krijgt de belangstellende een totaaloverzicht met alle beschikbare informatie.” Van Wel: “Met Plus doen we al het huiswerk voor jou en tonen eigenaarsinformatie hypotheekinformatie, informatie uit het kadaster en bijvoorbeeld prijsontwikkeling van vergelijkbare huizen in de buurt en de WOZ-waarde.”

“Er is al zó veel informatie beschikbaar, maar de makelaardij loopt echter in de technologische transitie. Beschikbare inzichten moeten bekend worden.”

Directeur Steven van Wel hoopt vooral dat huizenkopers elkaar gaan vertellen over het bestaan van Walter. “We hopen dat Nederland ons stapje voor stapje gaat leren kennen vanwege de successen die we brengen. Volgend jaar stellen we wellicht wat budget beschikbaar om de groei in naamsbekendheid wat te versnellen.”

Een deel van de activiteiten van het bedrijf wordt gefinancierd door geld van informals, voornamelijk andere ondernemers uit Nederland. “We hebben geen haast, want willen vooral een goed product maken, luisteren naar feedback van klanten en dat weer verwerken.”

In de loop van 2020 hoopt Walter een mobiele app te publiceren die huizenzoekers kan helpen bij bezichtigingen van huizen. De app geeft de informatie, checklists en vragen die normaalgesproken een menselijke makelaar inbrengt. “In dat jaar moeten we ook laten zien dat we de transitie naar een heuse digitale makelaar kunnen inzetten.”

Interview met Van Wel op Fast Moving Targets van juni 2019:

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Foto: Paul van de Velde (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond