Deel dit artikel
-

Wikileaks boort nieuwe geldbron (p2p) aan

De online lekstek Wikileaks.org wil ook kleine donaties van particulieren kunnen ontvangen. De site neemt het nieuwe initiatief Flattr in gebruik.

Sympathisanten van de klokkenluidersite kunnen sinds kort geld overmaken door op Flattr.com een knopje te klikken dat sterk lijkt op de Digg en Facebook Like-knop. Aan het einde van de maand kijkt Flattr aan welke sites het geld moet overmaken en begint de uitkering.

Flattr is in maart 2010 van start gegaan en komt mede uit de koker van een van de oprichters van The Piratebay. De betaalsite verkeert nog in een besloten testfase, maar binnen twee weken gaan de deuren voor iedereen open.

Gebruikers van de site zeggen met hun lidmaatschap toe dat ze maandelijks minimaal 2 euro uitkeren aan sites die ze waarderen. Die waardering maken ze kenbaar door op een Flattr-knop (To Flatter (Eng.) = Vleien) te klikken. Als ze alleen op de Wikileaks-knop drukken krijgt de lekstek de 2 euro. Als de gebruiker 10 sites waardeerde krijgt iedere site 20 cent.

Wikileaks boort hiermee een nieuwe bron van inkomsten aan, een waarbij de geldstroom moeilijk tot de individu is te herleiden.

Vooralsnog drijft de site op donaties. Het totaal daarvan is opgelopen tot 1 miljoen dollar. Wikileaks greep naast een subsidie van 650.000 dollar.

De Amerikaan John Young volgt kritisch Wikileaks’ geldstromen en probeert de financiële details boven tafel te krijgen. Young is niet een van de minsten. Hij was lid van Wikileaks voordat de site werd opgericht. Bovendien is hij al jaren de beheerder van Cryptome.org, ook een site waar geheime documenten worden gepubliceerd. Hij stapte uit de organisatie toen deze 5 miljoen dollar op wilde halen bij derden. Hij runt zijn eigen site namelijk voor 100 dollar per maand, aldus de Amerikaan tegenover News.com.

Foto: kretyen (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond