Deel dit artikel
-

Wikipedia pleit voor ‘gratis toegang’ online encyclopedie

Wikipedia oprichter Jimmy Wales wil dat alle mobiele aanbieders gratis toegang verschaffen tot Wikipedia. Daarvoor pleitte hij op het Mobile World Congress in Barcelona. ‘Verbeeld je een wereld waar ieder persoon gratis toegang heeft tot alle menselijke kennis.’

Wales zegt dat hij met mobiele aanbieders in gesprek is over wat hij noemt Wikipedia Zero, een programma voor de derde wereld. Het idee is dat mobiele aanbieders geen datakosten in rekening brengen als ze Wikipedia bezoeken. 54 mobiele aanbieders in 46 landen zijn daarmee akkoord gegaan. Dat komt neer op 400 miljoen gebruikers. Maar volgens Wales moeten alle telecombedrijven meedoen.

Wel is het nodig dat de informatie in zoveel mogelijk talen beschikbaar komt. Dat is lastig in landen waar mensen vaak alleen maar een mobiele telefoon hebben om het internet te verkennen.

Deel dit bericht

1 Reactie

W.D.N.Vriend

Jimbo kan wel zoveel willen. Leuk dat hij roept dat hij presideert over “alle menselijke kennis”, maar dat is niet waar: De “deletionists” hebben gewonnen en dus worden er met verve hele onderwerpen gewist omdat ze niet “notabel” genoeg zouden zijn. Dat is dus niet alles wat we weten, niet eens alles waar maar iemand de moeite voor genomen heeft het op te schrijven, maar hooguit alle contributies die de wikipedia-elite “notabel” genoeg acht om te weten.

Daarnaast levert dit interessante problemen op met netneutraliteit. wikipedia zelf vindt van niet, want ze zijn niet commercieel. Maar dat neemt niet weg dat voortrekken van sommige partijen door ze uit de databundel te houden wel degelijk andere partijen op achterstand zet. En oh ja, het creeert een precedent.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond