Deel dit artikel
-

Wikipedia veroordeelt Europees vergeetrecht

Wikipedia oprichter Jimmy Wales heeft het vergeetrecht van de Europese Commissie vandaag scherp veroordeeld. Op het jaarlijkse Wikimedia congres in Londen noemde hij de regelgeving censuur. ‘Geschiedenis is een menselijk recht en daarin past het niet dat personen elkaar monddood maken.’

Google kan sinds kort worden verplicht om onjuiste of gedateerde informatie uit zijn database te verwijderen. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof. Jeugdzondes of ongefundeerde aantijgingen worden daarmee grotendeels aan het publiek oog onttrokken.

Wikimedia, de organisatie achter Wikipedia, heeft vandaag een lijst gepubliceerd waarop alle pagina’s van de online encyclopedie staan die Google uit de index heeft gewist.

Google heeft in mei minstens vijf verwijzingen naar de encyclopedie moeten verwijderen. Een ervan betreft informatie over de Ierse bankrover Gerry Hutch, de andere is een foto van Tom Carstairs op het podium. Wat in het laatste geval precies het bezwaar was is niet duidelijk.

Google verwijderde ook verwijzingen naar artikelen op de Italiaanse Wikipedia over twee maffiafiguren. De Nederlandse amateurschaakspeler Guido den Broeder heeft bezwaar gemaakt tegen een vermelding bij Wikipedia Nederland. In dat laatste geval gaat het overigens om een vermelding in de overleg- en arbitragepagina’s.

Ook Lila Tretikov van Wikimedia veroordeelde het vergeetrecht in scherpe bewoordingen. Het recht om vergeten te worden kan volgens haar ‘Orwelliaanse gaten’ op het internet achterlaten.

Deel dit bericht

1 Reacties

Paul van Tongeren

Goh, interessante discussie. Van deze kant had ik het nog niet bekeken. Ik dacht dat vergeetrecht goed was.

Jimmy Wales zet de betekenis van ‘geschiedenis’ wel erg zwart/wit neer: alles wat gebeurd is. En geschiedenis moet beschermt en dus alles wat ooit gebeurd is moet beschermd. Mij lijkt dat geschiedenis ook een stuk interpretatie is, een betekenis die mensen geven aan wat er gebeurd is, wat je ook deelt. Het is geen geschiedenis dat ik vanochtend een boterham met gestampte muisjes heb gegeten. Is het censuur als dit nergens wordt vastgelegd?

Probleem is het potentiele misbruik wat van het vergeetrecht wordt gemaakt. Als een mafiapersoon een moord heeft gepleegd die onderdeel is van de geschiedenis, bijvoorbeeld de moord op Falcone, dat zou het niet mogelijk moeten zijn om dit op basis van vergeetrecht van het WWW te laten verwijderen. En dan heb je al weer rechters nodig om te bepalen wat zwaarder weegt: privacy of geschiedenis.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond