Deel dit artikel
-

Wimax nu echt morsdood

Het enige Europese bedrijf dat Wimax had kunnen uitrollen in Europa, heeft de handdoek in de ring gegooid. Opvolger TechMax bouwt het enige Europese pre-Wimax netwerk om in een 4G-netwerk.

Het lijkt definitief gedaan met de kansen op Wimax in West-Europa. Wat een aantal jaren terug nog een beloftevolle techniek leek voor draadloos internet, is een stille dood gestorven.

Kabelaar Ziggo experimenteerde ermee in 2007, en Worldmax lanceerde onder de naam Aerea in 2008 zelfs een dienst voor Groot Amsterdam. In 2010 viel het doek alweer. Belangrijkste reden: geen serieuze steun voor de technologie van de kant van mobiele operators en fabrikanten van mobiele telefoons.

Alle ogen waren gericht op het Amerikaanse Clearwire, dat in de VS al geruime tijd Wimax aanbiedt. Er waren ambitieuze plannen voor een uitrol van Wimax in Europa, maar in 2009 nam de directie al het besluit om de investeringen te stoppen.

Enkele weken heeft TechMax, het telecombedrijf van ondernemer Max Heilbron, alle activa overgenomen van Clearwire België en dochter MAC Telecom, waaronder de mobiele licenties, de infrastructuur en 15.000 klanten, zo meldt Datanews. De licentie voor het gebruik van de 3.5 GHz-frequentie, leent zich ook voor TD LTE, beter bekend als 4G.

Clearwire beschikte over 130 operationele antennes in België, onder meer in Leuven, Brussel, Halle, Aalst, Vilvoorde en Gent, met een potentieel bereik van 1,2 miljoen Belgen bereiken. De dekking moet naar 40 procent. Voip-aanbieder 3StarsNet, een ander bedrijf van Heilbron, test momenteel de TD-LTE infrastructuur.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond