Deel dit artikel
-

WiMAX-veiling krijgt online primeur

De aanstaande WiMAX-veiling vindt plaats via internet. Volgens het ministerie van Economische Zaken is dat een primeur voor Nederland. De veiling is wel uitgesteld tot het tweede kwartaal van 2009.

Het ministerie van Economische Zaken organiseert de veiling van de 2,6 GHz-frequentieband via internet. Het is voor het eerst dat een veiling van frequenties op deze manier in Nederland plaatsvindt. Volgens het ministerie heeft elektronisch veilen over het internet als grote voordeel dat er minder administratieve lasten voor het bedrijfsleven zijn.

De veiling vindt, na meermaals te zijn uitgesteld, plaats in het tweede kwartaal van 2009 en bestaat uit meerdere ronden. Het ministerie wil hiermee een onnodig prijsopdrijvend effect tijdens de veiling voorkomen.  "Het houden van meerdere ronden in de veiling heeft tot doel om de bieder inzicht te geven in de prijs die zijn concurrerende bieders bereid zijn te betalen voor de vergunningen, waardoor prijsopdrijving zoveel mogelijk wordt vermeden", schrijft staatssecretaris Frank Heemskerk in een brief aan de Tweede Kamer.

Prijsopdrijving

Bij de umts-veiling in het jaar 2000 was er wel sprake van prijsopdrijving. De vijf deelnemende partijen boden in totaal bijna zes miljard gulden (2,7 miljard euro). De telecombedrijven waren ontevreden over het verloop van de veiling en klaagden steen en been bij elkaar en bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat, dat de veiling destijds leidde.

Door het aangepaste veilingmodel meent de staatssecretaris nieuwkomers een eerlijke kans te bieden en samenspanning door partijen zoveel mogelijk te vermijden. "Ook worden partijen er met dit model van weerhouden op frequentieruimte te bieden met als doel de kansen van concurrenten of nieuwkomers om frequentieruimte te exploiteren, te verkleinen."

Deel dit bericht

1 Reactie

Manga

Dan kunnen ze het gewoon via marktplaats doen! Hoeven ze ook geen eigen site te bouwen 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond