Deel dit artikel
-

Winding Tree wil distributiemonopolie in reiswereld doorbreken

De huidige reisdistributiesystemen zijn te log, te traag en te duur. Dit vindt Maksim Izmaylov, oprichter van Winding Tree, die blockchaintechnologie combineert met directe links naar de inventaris van leveranciers.

Volgens Izmaylov wordt de reismarkt gedomineerd door tussenpersonen. In de luchtvaart zijn dat de reisdistributiesystemen (GDS’en) zoals Travelport, Amadeus en Sabre, in de hotellerie zijn het online reisagenten (OTA’s) zoals Booking.com en Expedia. “Zij hebben een monopoliepositie als het om distributie gaat, waardoor vliegtickets en hotelovernachtingen 10 tot 20 procent duurder zijn dan nodig.”

Wat de dominantie van tussenpersonen in de hand werkt, is dat de luchtvaart en reisindustrie niet werken met open standaarden, aldus Izmaylov. En de afhankelijkheid van een handjevol partijen is niet bevorderlijk voor innovatie en de veiligheid. “Blockchain helpt de reisindustrie om de distributie te decentraliseren. Met behulp van deze technologie kunnen we een marktplaats creëren zonder dat er een monopolie ontstaat.”

Winding Tree is een stukje code op een publieke blockchain, zoals Ethereum. Het is een autonome organisatie die wordt geregeerd door de code, die publiek maar onveranderbaar is. Een GDS kan besluiten om de transactiefees te verhogen. Bij onze code kan dat niet, want de regels waaronder we werken liggen daarin besloten. We zullen dus niet, zoals Sabre deed bij US Airways, zeggen: als jullie niet akkoord gaan met een prijsverhoging, ontzeggen we jullie de toegang.”

MaksimDe transacties vinden plaats op een publiek blockchainplatform, maar daarvoor moet wel worden gelinkt naar de inventaris van airlines en hotels. “Het is een partnerschap. Wij kunnen op de blockchain een platform bouwen dat tarieven en beschikbaarheid vergelijkt van partners die onze realtime database voeden. Winding Tree is een modern alternatief voor de GDS’en.”

Izmayov verwacht niet dat deze reserveringssystemen een inhaalslag kunnen maken. “GDS’en zijn vijftig jaar geleden gebouwd. Het is legacy code en elke softwareontwikkelaar weet dat je daarmee op een gegeven moment vastloopt. Ze missen de snelheid die de reisbranche en luchtvaart nodig heeft. Winding Tree biedt die wel.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond