Deel dit artikel
-

Windows gratis voor kleine tablets en smartphones

Fabrikanten kunnen Windows voortaan gratis gebruiken voor tablets en smartphones met schermen kleiner dan 9 inch. Dat heeft Microsoft vanavond aangekondigd op zijn ontwikkelaarsconferentie BUILD in San Francisco. Fabrikanten hoeven dus geen licenties meer af te sluiten.

De regeling geldt voor zowel Windows Phone 8.1 als voor Windows 8.1. Microsoft hoopt op deze manier beter te kunnen concurreren met Android. Het is nog niet duidelijk of fabrikanten alsnog licenties moeten afsluiten voor het gebruik van Microsoft-apps als Skype en Bing.

Er werd wel rekening gehouden met een forse prijsverlaging van 75 procent, maar niet dat Microsoft zijn software gratis zou verstrekken. Het komt echter niet als een grote verrassing: Tot dusverre slaagde Microsoft er niet echt in om zijn Windows software aan smartphonefabrikanten te slijten. Voor tablets lukt dat beter, maar iPads en Androidtablets blijven de markt domineren. Smartphones met Windows vormen nog geen drie procent van de wereldmarkt, bij tablets is het nog minder. Voor de gebruikelijke 10-inch tablets moet dus nog wel een licentie worden gekocht.

Microsoft komt ook met een gratis versie van Windows voor de Internet of Things. Details daarover ontbreken nog, maar gaat het om uiteenlopende apparaten die bijvoorbeeld sterk leunen op de cloudomgeving van Microsoft, Azure. Dat zouden ook slimme horloges kunnen zijn, maar ook pratende teddyberen.

Microsoft kondigde vandaag ook zijn langverwachte Sire-concurrent Cortana aan voor Windows Phone 8.1, de systeemsoftware voor (met name Nokia) smartphones. De spraakassistent vervangt Bing onder de Zoek-knop. Het verschil met Google Now en Siri is dat Cortana beter is geïntegreerd in apps van derden, zoals Netflix. Cortana zal eerst alleen in de VS werken, pas volgend jaar worden andere talen dan Engels ondersteund.

De update, die in de komende maanden verkrijgbaar zal zijn, is ook in andere opzichten een inhaalrace: Het notificatiescherm lijkt nu meer op dat van Android en iOS. Ook is er ondersteuning voor VPN.

Volgende week verschijnt een ‘muisvriendelijke’ update van Windows 8.1, die overigens al was uitgelekt. In een latere update zal het klassieke Startmenu terugkeren, van waaruit programma’s geselecteerd kunnen worden. Daarmee gaat Windows 8 weer op de klassieke Windows lijken.

Verwacht wordt dat Microsoft deze week ook een tipje van de sluier zal oplichten van Windows 9, maar vanavond werd daaraan geen aandacht geschonken.

start-menu-windows-81-100259199-large

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond