Deel dit artikel
-

Winkelclub BuyVIP gehackt en bestolen

De Europese winkelclub BuyVIP, een dochter van Amazon, is bestolen van miljoenen klantgegevens.

Het is niet duidelijk of het bedrijf aangifte heeft gedaan van de diefstal. Na de inbraak zijn er miljoenen persoonsgegevens gestolen, zoals gebruikersnaam, wachtwoord, adres, geboortedatum en e-mailadres. Deze gegevens zijn van elk van de zeker zes miljoen gebruikers naar een onbekend oord gekopieerd.

De wachtwoorden en financiële gegevens zijn standaard versleuteld, dus de dieven kunnen daar niet of niet direct mee uit de voeten. Dat neemt niet weg dat het soort persoonsgegevens dat ze wel hebben meer dan voldoende is om de identiteit van een consument aan of over te nemen.

Dat laat de onderneming per e-mail aan zijn klanten weten.

Het is niet bekend of BuyVIP aangifte heeft gedaan van de diefstal. Evenmin is bekend wie de boeven achter de broek gaat zitten.

Branchevereniging Thuiswinkel.org vindt dat de Nederlandse overheid te lichtvoetig denkt over cybercrime. De voorkoming en effectieve bestrijding ervan heeft geen enkele prioriteit bij de politieke bestuurders.

BuyVIP is sinds oktober 2010 een dochterbedrijf van Amazon. De Amerikanen betaalden toen naar verluidt een kleine 100 miljoen dollar om de winkelclub in handen te krijgen. Je kunt er alleen lid van worden op uitnodiging van een ander lid. Zij kunnen met tientallen procenten korting luxe modeartikelen kopen uit actuele assortimenten.

BuyVIP is actief in vijf Europese landen. Nederland valt daar niet onder. Het bedrijf boekte over 2010 een omzet van naar schatting 100 à 130 miljoen euro.

Foto: Bruce Turner (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond