Deel dit artikel
-

Winkels en webshop Polare sluiten tijdelijk (update)

Met het oog op een strategische heroriëntatie zal boekwinkelketen Polare vanaf morgen haar winkels tijdelijk sluiten. De organisatie acht deze maatregel noodzakelijk om haar voortbestaan veilig te stellen, zo laat Polare zojuist weten. Ondanks de recent hervatte levering door CB (het voormalige Centraal Boekhuis) biedt de hernieuwde overeenkomst geen structurele oplossing.

De tijdelijke sluiting geldt voorlopig alleen voor de twintig Nederlandse vestigingen en de webshop van Polare. De Nederlandse outletstores en de acht Belgische vestigingen van het bedrijf blijven geopend.

Sinds de samenvoeging van het voormalige Selexyz met De Slegte en de introductie van Polare, zijn diverse filialen samengevoegd tot ‘krachtige regionale spelers voor nieuwe en gebruikte boeken’, aldus de retailer. Daarnaast werden een website en een inmiddels populaire app gelanceerd.

Het management nam naar eigen zeggen diverse maatregelen om de organisatie door de recessie heen te loodsen. Hierbij was voorzien in een krimpende boekenmarkt. Een door de branche onvoorziene extra daling van de boekverkopen, en de in 2013 verlaagde kredietfaciliteit bij CB, noodzaakte Polare in november vorig jaar echter tot een tweede reorganisatie.

Een tijdelijk verruimde kredietregeling zou Polare in staat stellen om vanaf mei 2014 weer zwarte cijfers te realiseren. De onderneming presenteerde haar partners hiertoe verschillende scenario’s waarmee de relatief korte financieringsperiode kon worden overbrugd. Geen van de scenario’s werd uiteindelijk geaccepteerd.

Tijdens de gesprekken besloot CB daarentegen om eenzijdig haar leveringen aan de winkels te staken. Dit veroorzaakte een periode van onrust en onzekerheid onder medewerkers, uitgevers, media en de consument.

Om de impasse te doorbreken zag Polare zich genoodzaakt akkoord te gaan met een verdere inperking van de kredietregeling. Ondanks de vervolgens hervatte bevoorrading meent het bedrijf dat de ontstane situatie onvoldoende toekomstperspectief biedt. En kiest daarom voor een tijdelijke sluiting van zijn Nederlandse winkels. Daarmee worden de belangen van de leveranciers beschermd. Het is niet duidelijk hoe lang de winkels gesloten blijven.

Momenteel is Polare in gesprek met geïnteresseerde partijen. Die moeten bereid zijn om 2 tot 3 miljoen euro in de organisatie te steken, laat directeur Jan van de Wouw aan RTL Nieuws weten.

Deel dit bericht

5 Reacties

E.Boek

“Strategische heroriëntatie”… Je moet maar durven! Procures blijkt Nocures.

Jeroen Bos

Wanneer het slecht gaat met je bedrijf, moet je je afvragen waar dat door komt. Dat zal Procures absoluut geprobeerd hebben. Maar wat de beleidsmakers zich niet hebben gerealiseerd dat men met de introductie twee waardevolle ( en reeds geladen ) merken weggooit. Dit had niet mogen gebeuren. Dit was pure kapitaalsvernietiging en had beter besteed kunnen worden aan het integreren van de twee merken en het optimaliseren van een omni-channel strategie. Alleen een Polare appje op de markt zetten helpt dan niet, hoe mooi hij ook is.

Thees Peereboom

Is dit een soort ‘rehash’ van een Polare persbericht, vermomd als artikel, inclusief de steken naar de wederpartij?

Jasper

Ik vind het altijd enorm opvallend (in Nijmegen) hoe weinig het personeel staat te doen. Er lopen daar altijd minstens 3-4 werknemers maar wat te keuvelen met elkaar. Het hebben van meerdere informatiebalies is wellicht heel leuk, maar efficiënt is het zeker niet. Deze mensen zijn best vakkundig als je ze wat vraagt, maar daar houdt het wel bij op…

Henkie

Wat een geniale mensen daar bij Procures. Eerst voegen ze De Slegte en de Selexyz winkels samen in de veronderstelling dat – ondanks het verminderde aanbod en verminderde naamsherkenning – ze dezelfde omzet zullen blijven draaien. En als de omzet dan toch fors (11%) blijkt te dalen gooien ze de winkels dicht. Dan weet je tenminste zeker dat de klant bij de concurrent gaat kijken…

Het lijkt erop dat ProCures niets geleerd heeft van zijn Free Record Shop avontuur.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond