Deel dit artikel
-

Wish stopt met schijnkortingen en prijspersonalisatie na actie ACM

Het platform Wisn moet van de ACM en andere Europese toezichthouders stoppen met schijnkortingen op zijn platforms. Daarnaast is Wish per 25 mei gestopt met het voeren van gepersonaliseerde prijzen.

Het moederbedrijf van Wish, ContextLogi, is een groot Amerikaans platform dat online artikelen zoals kleding, interieurartikelen en elektronica verkoopt aan consumenten onder meer in een groot aantal Europese landen.

Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: “Het is belangrijk dat consumenten met vertrouwen online hun aankopen kunnen doen. Online verkopers moeten ook in de steeds meer digitale wereld transparant zijn over de manier waarop prijzen tot stand komen. Consumenten moeten op basis van juiste informatie hun keuze kunnen maken. De regels gelden onverkort voor bedrijven die hun oorsprong buiten de Europese unie hebben maar zich ook richten op consumenten in de Europese Unie. Wij zijn dan ook tevreden met de toezeggingen van Wish.”

Volgens de ACM verleidde Wish consumenten met hoge kortingen ten opzichte van prijzen die nooit hadden bestaan. Een korting moet altijd een echte korting zijn, bijvoorbeeld ten opzichte van een prijs die eerder is gerekend.

Daarnaast werd gebruikgemaakt van gepersonaliseerde prijzen op het platform van Wish. Deze waren gebaseerd op onder meer het aankoopgedrag en de vestigingsplaats van de consument, terwijl, volgens de ACM, Wish dit niet duidelijk vermeldde.

Bedrijven mogen alleen onder strenge transparantie voorwaarden gepersonaliseerde prijzen gebruiken. Zij moeten dit in ieder geval duidelijk vermelden vóór de aankoop en consumenten moeten ook begrijpen hoe hun persoonlijke gegevens de prijzen beïnvloeden.

Nadat de ACM de voorwaarden had geconcretiseerd, besloot het bedrijf per 25 mei te stoppen met het personaliseren van prijzen. De komende tijd wordt het bedrijf in de gaten gehouden op het nakomen van de toezeggingen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond