Deel dit artikel
-

WordPress bouwt CMS voor nieuwsuitgevers

De maker van CMS WordPress, het bedrijf Automattic, gaat met hulp van externe financiers een variant op zijn redactiesysteem ontwikkelen dat is bedoeld voor kleine en middelgrote nieuwsuitgevers.

Onder de naam Newspack zal Automattic in juli van dit jaar een aangepaste versie van WordPress op de markt brengen. Deze moet eenvoudiger ogen dan het reguliere content management systeem maar aan de andere kant niets inboeten aan functies en features.

Google is met zijn mediasubsidietak News Initiative de grootste sponsor en draagt 1,2 miljoen dollar bij aan de ontwikkeling. Het bedrijf legt uit: “Journalisten moeten verhalen schrijven en berichten over hun publiek, niet hoeven nadenken over design, techniek en e-commerce. Die problemen moet hun CMS adresseren.

Naast Google zijn er nog vier sponsoren die de ontwikkeling helpen financieren. Zij dragen samen 1,2 miljoen dollar bij.

Voor het testen van Newspack wordt nu gezocht naar belangstellende testers die representatief zijn voor de beoogde gebruikersgroep.

Automattic financiert Newspack gedurende het hele ontwikkeltraject. Zodra het gereed is voor productie zal het commercieel beschikbaar zijn voor een bedrag tussen de duizend en tweeduizend dollar per maand per site.

Volgens de bedenker van WordPress, Matten Mullenweg, speelt zijn open source CMS een centrale rol in een ecosysteem dat goed zou zijn voor tien miljard dollar.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Foto: Esther Vargas (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

Matthijs Huisman

“Google is met zijn mediasubsidietak News Initiative de grootste sponsor en draagt 1,2 miljard dollar bij aan de ontwikkeling. ”
Lijkt wat veel…

Erwin Boogert

Uhm ja, dat is een beetje overdreven. Corrigeer ik direct. Dank voor het melden.

Mathieu - WPbeveiligen

Matt Mullenweg is zijn naam.
Bijzonder project overigens, voor een gemakkelijk ogende layout 1000-2000 per betalen.. klinkt niet erg logisch.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond