Deel dit artikel
-

Wouter Kleijn (Hack Your Future): ‘Door corona meer lucht op de arbeidsmarkt’

Tot aan de coronacrisis was IT-talent niet aan te slepen. Tussen 2016 en 2019 zijn in Nederland nieuwe 23.000 nieuwe banen door startups gecreëerd, een groei van zo’n 10 procent per jaar. Nu ligt de markt door de coronacrisis even stil, “maar we zien voorzichtig herstel”, vertelde Wouter Kleijn van Hack Your Future tijdens Emerce Next, het virtuele congres dat dinsdag van start is gegaan.

De vraag naar IT talent was zo hoog dat enkele jaren terug Gijs Corstens een gouden kans zag. Hij signaleerde dat er steeds meer vluchtelingen uit met name Syrië naar Nederland kwamen die naarstig op zoek waren naar een baan. “Aan de ene kant bleven vacatures voor programmeurs onvervuld, aan de andere kant kwamen statushouders maar niet aan een baan,” zegt Wouter Kleijn van Hack Your Future.

[De videopresentatie van Wouter Kleijn, en die van de andere Next-sprekers, staan online]

En dus werd een stichting opgezet die gemotiveerde vluchtelingen leert programmeren. De trainingen worden iedere zondag door vrijwilligers gegeven. Tijdens de week moeten ze tientallen uren aan zelfstudie doen. Na afloop krijgen ze een bewijsschrift dat ze de cursus goed hebben doorlopen. Hack Your Future helpt ze ook aan een stageplek en niet zelden krijgen ze een vaste baan aangeboden.

Er zijn 120 inmiddels vluchtelingen bij Nederlandse bedrijven ondergebracht en 200 bij bedrijven uit Canada, België en Denemarken. Kleijn: “De toelatingseisen zijn streng, de mensen die doorgaan zijn bijzonder gemotiveerd.”

Uiteraard zijn er vragen: menig bedrijf wil weten of statushouders legaal in Nederland verblijven en of er culturele aspecten zijn waarmee rekening moet worden gehouden. Kleijn: “Natuurlijk komen we ook vooroordelen tegen: als je Mohammed heet kom je minder snel aan een baan. Ook willen bedrijven graag mensen met veel ervaring. Alleen blijven die niet vaak erg lang. Wij pleiten dan ook voor een holistische (maatschappelijk verantwoorde) aanpak. Ook voor de diversiteit is het goed om naar getalenteerde vluchtelingen te kijken.”

De arbeidsmarkt heeft even een flinke dreun gehad door corona, erkent Kleijn. “Gesprekken met zeven cursisten zijn door bedrijven afgekapt.” Hack Your Future moet het als non profit organisatie hebben van commissies van bedrijven die talent aannemen. Aan de andere kant krijgt de markt wat meer lucht: “Er komen meer ervaren freelancers beschikbaar.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond