Deel dit artikel
-

X krijgt mogelijk waarschuwing van EU voor gebrek aan contentmoderatie

Het mediaplatform van Elon Musk, X, krijgt volgens Bloomberg een formele waarschuwing van de EU voor het niet aanpakken van haatzaaien en desinformatie, iets waartoe het verplicht is onder de nieuwe Digital Services Act (DSA). De Europese Commissie kan X een boete opleggen tot maximaal 6 procent van haar totale inkomsten.

X is slechts een van de vele grote technologiebedrijven die de Europese Unie heeft onderzocht in het kader van haar nieuwe Digital Services Act en Digital Markets Act. Het bedrijf heeft zich al uitgesproken tegen Apple, Meta en Microsoft vanwege concurrentiebeperkende praktijken.

Volgens de website van de Europese Commissie zorgt de Digital Services Act ervoor dat gebruikers illegale inhoud zoals haatzaaiende taal kunnen melden, en platforms moeten daarop actie ondernemen.

Het is bekend dat Elon Musk geen voorstander is van al te veel moderatie. Wel zou X een raad voor contentmoderatie krijgen.

De waarschuwing wordt eind juli verwacht, vlak voor het zomereces.

Deel dit bericht

2 Reacties

peter

contentmoderatie, gewoon een ander woord voor censuur.

Erwin Boogert - EMERCE

Peter, het aardige van de DSA is dat die streeft naar transparantie. Als je wilt weten óf er censuur plaatsvindt en welke motieven daarvoor worden gehanteerd dan kun je dat in deze database nazoeken:
https://transparency.dsa.ec.europa.eu/ . Momenteel zijn dat 12,6 miljoen statements die zijn vastgelegd in zes maanden tijd.

Contentmoderatie moet bijvoorbeeld ook helpen constateren of er shadowsbans actief zijn, dus of er accounts stiekem worden benadeeld qua zichtbaarheid. Dat is het omgekeerde van censuur.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond